LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Postignut dogovor

Gotov prosvjed stipendista, Šustar prihvatio sve uvjete

– Dogovorili smo sve izmjene s ministrom i on je prihvatio naše zahtjeve. Prospavale smo pet noći na betonu i nije bilo baš ugodno. Kiša nas je smočila i po nekoliko puta, ali uspjele smo sve to osušiti i izdržati.

– Dogovorili smo sve izmjene s ministrom i on je prihvatio naše zahtjeve. Prospavale smo pet noći na betonu i nije bilo baš ugodno. Kiša nas je smočila i po nekoliko puta, ali uspjele smo sve to osušiti i izdržati.

Šatori ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odlaze u povijest. Stipendistice koje su na asfaltu parkirališta provele pet noći ostvarile su svoje ciljeve te su danas zadovoljno napustile Donje Svetice. Ministar Predrag Šustar prihvatio je njihove zahtjeve za izmjenama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na Državnu stipendiju.

Natječaj bi tako, prema dogovoru, trebao biti raspisan već u listopadu ove godine, a isplate stipendija bi trebale započeti najkasnije u posljednjem tjednu zimskog semestra što bi bio veliki napredak u odnosu na isplate stipendija ove godine koje su se dogodile tek u lipnju. Nadalje, povećat će se i broj bodova koje će na natjecanju dobiti studenti koji ne studiraju izvan mjesta prebivališta. Trenutno se za mjesto prebivališta izvan mjesta studiranja dobiva 200 bodova.

Novac zarađen studentskim radom se, kako piše na stranici Ministarstva, neće uzimati u obzir kao prihodi kućanstva, što je stavka koju studenti već dugo žele ukinuti. Studenti bi se sljedeće akademske godine trebali moći prijaviti na Natječaj sa ostvarenih 37 ECTS bodova, a dosad je ta granica bila 45 ECTS boda. Također, strani studenti koji su pod subsidijarnom i privremenom zaštitom, imat će pravo na Državnu stipendiju.

– Dogovorili smo sve izmjene s ministrom i on je prihvatio naše zahtjeve. Prospavale smo pet noći na betonu i nije bilo baš ugodno. Kiša nas je smočila i po nekoliko puta, ali uspjele smo sve to osušiti i izdržati. Na akcijama je bilo i do dvjestotinjak ljudi, a ispred Ministarstva nas je bilo stalno petnaestak. – rekla je Dorotea, koja je sa svojom prijateljicom Espi bila inicijatorica prosvjeda.

Najvažnije kratkoročno ostvarenje ovog prosvjeda jest to da su konačno isplaćene državne stipendije, njih više od pet tisuća. Primatelji državnih stipendija uglavnom su slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Ministarstvo se za kašnjenje isplate stipendija ove godine pravdalo izmjenama Pravilnika i ostalim tehničkim problemima i procedurama. S obzirom na krizu vlasti koja već danima potresa našu zemlju, logično se zapitati hoće li ovakav dogovor ispoštovati Ministarstvo ako dođe do eventualne promjene vlasti.

– Vjerujemo da eventualna promjena vlasti neće utjecati na dogovor koji smo postigli. – kratko je zaključila Dorotea.

FOTO: FACEBOOK