LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dani FSB-a

Godinu dana do velikog jubileja Fakultet strojarstva i brodogradnje može se mnogočime pohvaliti

Rad studenata, ali i nekoliko projekata iznimno važnih za domaće gospodarstvo i znanost predstavit će se u sklopu izuzetno bogatog programa „Dana FSB-a”.

Rad studenata, ali i nekoliko projekata iznimno važnih za domaće gospodarstvo i znanost predstavit će se u sklopu izuzetno bogatog programa „Dana FSB-a”.

Tradicionalna manifestacija Dani FSB-a ove će se godine održati od 13. do 16. studenoga 2018. Istovremeno će se proslaviti i 99. godišnjica Fakulteta.

Svečano otvaranje zakazano je za utorak, 13. studenoga, od 18:00, kada će se otvoriti izložba fotografija Luke Mjede, na kojoj će se predstaviti njegova dva ciklusa fotografija Blue Box i C/B Zagreb, uz nastup klape Stine. U srijedu, 14. studenoga, Fakultet otvara vrata uz organiziran obilazak prostorija i laboratorija te upoznavanje s trenutnim najatraktivnijim projektima koji idu ukorak sa svjetskim trendovima. Četvrtak, 15. studenoga, i petak, 16. studenoga, posvećeni su povezivanju gospodarstva i studenata Fakulteta na Danima karijera, Tribini karijera i Career Speed Datingu na kojem će sudjelovati prestižne hrvatske tvrtke kao što su Croatia Airlines, Rimac automobili, Končar Generatori, Greyp Bikes ili Cad Cam grupa. Na istima će svoj rad predstaviti i studentske udruge kroz sajam udruga Udruži se. Program završava svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća i Balom strojara u hotelu Esplanade.

Javnosti će tako iz prve ruke biti predstavljen rad studenata, ali i nekoliko projekata koji su iznimno važni za domaće gospodarstvo i znanost. Jedan je od njih je i projekt hrvatskih inovativnih rješenja za globalnu autoindustriju vrijedan 54 milijuna kuna, nastao kao zajednička suradnja industrije, Vlade i akademske zajednice u cilju jačanja konkurentnosti proizvođača dijelova za automobilsku industriju automatizacijom i robotizacijom procesa te drastičnim smanjenjem gubitaka optimizacijom procesa alatima industrijskog inženjerstva. NERO je neurokirurški robot razvijen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, o kojem će biti riječ, a koji će se primjenjivati u neurokirurgiji i to prvenstveno za stereotaksijsku biopsiju tumora, duboku mozgovnu stimulaciju, stereoelektroencefalografiju i ventrikularnu drenažu. Uvođenjem tehnologije u kiruršku salu pojednostavit će se postupak neuronavigacije, a time i značajno skratiti vrijeme predoperativnog i operativnog postupka. Projekt NERO sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnom vrijednosti od oko 20 milijuna kuna.

U pripremi je i otvaranje Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije koji će biti referentni centar za istraživanja, razvoj i implementaciju robotskih sustava na području Republike Hrvatske. Njegove aktivnosti bit će usmjerene prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena u industriji i medicini, gdje tradicionalnu automatizaciju i ljudski rad trebaju zamijeniti fleksibilni, svestrani i adaptivni robotski sustavi. Takav centar osigurat će vrhunske radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente strojarstva, inženjere i medicinsko osoblje te će istovremeno služiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje naprednih robotskih primjena. Projekt CRTA sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnom vrijednosti od oko 36 milijuna kuna, a otvaranje centra očekuje se krajem 2019. godine

Godinu dana pred veliki jubilej FSB još jednom potvrđuje izuzetan značaj i utjecaj na hrvatsko gospodarstvo te najavljuje daljnji razvoj i rast ukorak s najvećim i najpoznatijim svjetskim sveučilištima. Stručnjaci s diplomom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu izuzetno su traženi, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta, ponajprije zbog visoke kvalitete znanja i specifičnih vještina koje stječu tijekom petogodišnjeg studija. Važnost atraktivnog područja koje se ubrzano razvija odražava se u velikoj potražnji na tržištu rada, što je u današnje vrijeme izuzetna rijetkost.

FOTO: IVAN PERKOV / STUDENTSKI.HR