LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inovativno rješenje

Geotehnički fakultet radi na izradi recikliranih podloga koje bi pročišćavale zrak

Varaždinski Geotehnički fakultet u suradnji s Gumiimpexom radi na 6-milijunskom projektu u sklopu kojega trebaju izraditi gumene podloge od recikliranog materijala koje bi bila postavljene na javnim mjestima u svrhu pročišćavanja zraka.

Varaždinski Geotehnički fakultet u suradnji s Gumiimpexom radi na 6-milijunskom projektu u sklopu kojega trebaju izraditi gumene podloge od recikliranog materijala koje bi bila postavljene na javnim mjestima u svrhu pročišćavanja zraka.

Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji se nalazi u Varaždinu, u suradnji s Gumiimpex GRP d.o.o. radi na kreiranju proizvoda od reciklirane gume koje bi pročišćavale zrak u gradskim sredinama, priopćio je na svojoj stranici. 

Podloge bi se koristile za opremanje okoliša i, primjerice, dječjih igrališta, vanjskih površina vrtića i škola, na sportskim terenima i slično. 
– Proizvodi od reciklirane gume, kao što su gumene obloge i ljevana guma, će se modificirati kako bi se dobio fotokatalitički aktivni sloj na površini proizvoda. Takav novi proizvod bi uslijed djelovanja Sunčevog zračenja služio kao pasivna zaštita zraka od onečišćivala tipičnih za gradske sredine: dušikovi oksidi (NOx), ugljični monoksid (CO) i hlapive organske tvari, koji potječu iz prometa i kućanstva. Ovakvi napredni materijali će u doglednoj budućnosti imati ključnu primjenu u „pametnim“ gradovima te daljnjem razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija i opreme. – stoji u službenoj objavi.
Kako je otkrila Ivana Presečki, poslijedoktorandica s Geotehničkog fakulteta, za 24 sata, za ovo nije potrebna nikakva energija ili uređaj, dovoljno je da ima Sunca i premaza od titan dioksida. Na projektu je zaposleno troje doktoranada s tog Fakulteta.

– Svaki od tih troje studenata dobio je po jedan zadatak. Jedna doktorandica razvijat će nove materijale od reciklirane gume i u Gumiimpexu će raditi na proizvodnji novih proizvoda te će pokušati naći industrijsko rješenje, odnosno najbolji način „spajanja“ titan-dioksida i gumenog granulata od kojeg se rade podloge za igrališta. Druga doktorandica radit će laboratorijska istraživanja na fakultetu te će u laboratoriju u zračnom tunelu ispitivati koliko se zrak pročišćava. U zračni tunel će se upuhivati amonijak, dušikov oksid, ugljični monoksid, UV lampe će simulirati Sunčevo zračenje te će se pomoću senzora na izlazu iz tunela vidjeti koliko se zrak pročistio. – rekla je Presečki za 24 sata te dodala da će treći doktorand morati mjeriti teren na izabranim lokacijama i izraditi kartu onečišćenja. 

Oduševljenje dijeli i Damir Kirić, predsjednik uprave tvrtke Gumiimpex, koji je za 24 sata pohvalio proaktivnost djelatnika Fakulteta i dodao da ako uspiju proizvesti podlogu koja čisti zrak, preko noći mogu upogoniti sve svoje kapacitete.
– A onda vjerujem da više nećemo raditi stare gumene podloge, nego samo ove nove. Vjerujem da će to tržište prepoznati. Najviše me veseli što razvijamo vrlo izraženu ekološku komponentu. – zaključio je Kirić za 24 sata. 
Važnost projekta koji će trajati do 22. prosinca 2023. godine, prepoznala je i Europska unija koja mu je dodijelila 5.074.420,62 kuna uz koje je uloženo još nešto malo manje od dva milijuna kuna pa je ukupna vrijednost 6.839.099,25 kuna.
FOTO: PIXABAY