LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Subvencija za prehranu

Gdje sve možemo provjeriti stanje na iksici?

Bez subvencije na iksici svakom bi studentu život bio izuzetno otežan. Donosimo informacije o načinima provjere stanja subvencije.

Bez subvencije na iksici svakom bi studentu život bio izuzetno otežan. Donosimo informacije o načinima provjere stanja subvencije.

Sigurno smo se svi više puta našli u situaciji kada nismo znali koliko nam je ostalo subvencije na iksici te koliko si još obroka možemo priuštiti. Bez brige, ovaj put vam donosimo na koje sve načine možete provjeriti stanje na vašoj voljenoj kartici bez da gnjavite tetu u menzi.

Najpoznatiji način provjere zasigurno je putem stranice Srce, odnosno na Informacijskom sustavu studentskih prava (ISSP) koji, izuzev evidentiranja i praćenja prava studenata, omogućuje i pristup podacima u svrhu provjere istih prava.

– ISSP omogućuje pojedinim pravnim osobama, na temelju odobrenja Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, pristup podacima radi provjere studentskih prava. Sustav također služi za odobravanje i evidenciju potrošnje sredstava za subvencioniranu prehranu studenata pri davateljima usluge prehrane. Najpoznatija usluga koja koristi ISSP je Sustav studentske prehrane. Namjena sustava je da omogući korištenje različitih iznosa subvencije za prehranu u studentskim restoranima sukladno razinama prava propisanim od strane Ministarstva te precizno evidentira potrošnju studenata – stoji na stranicama ISSP-a.

Kako biste dobili uvid u iznos subvencije, sve što trebate je odabrati opciju Studentska iskaznica na što će se otvoriti novi prozor gdje trebate odabrati opciju s logom AAI korisničkog računa. Nakon što unesete isti, osim osobnih podataka, upisa i ECTS bodova, u gorenjem desnom kutu prikazat će vam se razina prava, dokad vrijede te ono što ste tražili – raspoloživi saldo, a ispod vaše slike ponuđena vam je i opcija pregleda posljednjih računa.

Aplikacija Iksica; FOTO: Screenshot/Studentski.hr
 
No, nedavno smo na grupi studenata Sveučilišta u Zadru pronašli objavu studenta računarstva Tina Emera gdje je predstavio svoju aplikaciju Iksicu preko koje također možete provjeriti stanje na iksici. Naime, Tino nam  je otkrio kako je ideju o aplikaciji imao već dugo unatoč tome što portal Srce omogućava istu opciju.

– Navedeni službeni portal Srce omogućava to isto, ali po mom mišljenu je nepraktičan i prava gnjavaža za tako jednostavnu radnju. Projekt Iksica je započeo kao seminarski rad jednog kolegija na studiju računarstva, no ubrzo se pokazao kao jednostavno rješenje za praćenje studentske subvencije. Upravo zbog pozitivnih reakcija drugih studenata aplikaciju sam odlučio i objaviti prije nekih 5 mjeseci – naveo je Tino Emer, student računarstva.

Također nam je objasnio kako su AAI korisnički podaci osjetljivi identifikacijski podaci svakog studenta te kako je ponekad Srce/Carnet znalo izdati obavijest o postojanju malicioznih aplikacija koje su tražile AAI podatke za prijavu, o čijoj vjerodostojnosti ni oni sami nisu mogli jamčiti pa su iz tog razloga savjetovali o brisanju istih, kao i promjeni lozinke. Tinova je jedina namjera omogućiti svim studentima brzu i jednostavnu provjeru stanja na iksici, kao i prethodne transakcije. Između ostaloga, navodi kako su podaci za prijavu spremljeni sigurno te kako se do njih ne može doći osim korištenja naprednih alata i metoda poput roota. Odnosno, hakiranja.

– U procesu sam kontaktiranja ureda Srca i želja mi je da Srce uvidi korisnost ovakve aplikacije i odluči se za suradnju – otkrio je za kraj.

Aplikaciju Iksica možete downloadati na svoj pametni uređaj putem poveznice.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR