LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Panel Vijeća studenata

Fuchs otkrio izmjene u Zakonu o HKO-u; na panelu spomenut problem stručnih naziva

Studenti stručnih i sveučilišnih studija ostat će na jednakoj razini u Zakonu o HKO-u ako prijedlog Zakona bude u potpunosti prihvaćen. Panelisti su otkrili što će se dogoditi ako izmjena ne bude donesena do kraja godine i kakav je plan sa stručnim nazivima.

Studenti stručnih i sveučilišnih studija ostat će na jednakoj razini u Zakonu o HKO-u ako prijedlog Zakona bude u potpunosti prihvaćen. Panelisti su otkrili što će se dogoditi ako izmjena ne bude donesena do kraja godine i kakav je plan sa stručnim nazivima.

Danas, 4. studenog, održana je panel-rasprava na temu izazova studenata stručnih studija u organizaciji Vijeća studenata, koja ima više od 1500 pregleda, a u kojoj su sudjelovali ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske doc. dr. sc. Damir Jugo, prof. v. š. te predsjednik Vijeća studenata Ivan Pnjak. Rasprava je započela komentiranjem trenutačnog stanja u obrazovanju zbog koronavirusa, o čemu je ministar otkrio više. 

Načelno i dalje stoji preporuka da se nastava koliko god je moguće izvodi uživo pa, iako su odluke o načinu izvođenja nastave djelomično prepuštene županijama, ministar kaže da ne podržavaju odluku da se nastava kompletno za sve prebaci na daljinu, što neke županije žele. Što se tiče visokog obrazovanja, sveučilišta imaju određenu autonomiju, pa su zapravo odluke prepuštene njima, no i ovdje se MZO zalaže za održavanje nastave kontaktno uz primjenu epidemioloških mjera kada god je moguće jer je za neke struke, kao što su one medicinskog usmjerenja, naročito važno da studentima bude pruženo adekvatno obrazovanje.

Ministar Fuchs otkrio o kojim je izmjena u Zakonu o HKO-u riječ

U ponedjeljak je prijedlog Zakona upućen u zakonodavstvo pa ide u javno savjetovanje. Ministar Fuchs još je jednom naglasio da Zakon o HKO-u ne određuje vrijednost nečije diplome. Međutim, zbog odluke Ustavnog suda iz ožujka u kojima su se s razine 6 i 7 maknuli dijelovi o studentima stručnih studija, pa je zapravo došlo do praznine na tom području, Ministar Fuchs potvrdio je informaciju koja je već kružila među studentima, a to je da će se studenti sveučilišnih i stručnih studija zadržati na jednakoj razini, ali uvest će se podrazine uz kratice sv i st:
  • Razina 6. st – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija
  • Razina 6. sv – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija 
  • Razina 7.1. st – kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija
  • Razina 7.1. sv – kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.
– Pokrenuli smo hitnu proceduru izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Prijedlogom Ministarstva razdvajamo razine stručnih i sveučilišnih studija u HKO-u, dodajemo im kratice st i sv, a obje vrste studija ostaju na istoj razini; preddiplomski na razini šest, a diplomski na razini sedam. Studenti stručnih studija ne moraju brinuti, intenzivno rješavamo ovaj problem i pratimo vremenske okvire. – rekao je ministar Fuchs.
Najavljene izmjene pozdravio je i predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Ivan Pnjak:
– Izrazito mi je zadovoljstvo što se u organizaciji Vijeća studenata ponovno razgovaralo o ovako važnoj temi te ispred organizatora upućujem veliko hvala svim sugovornicima, ali i onima koji su pomno pratili panel-raspravu i postavljali pitanja te tako doprinijeli razini dijaloga. Koristim priliku da pozdravim napore svih drugih aktera u ovome procesu s ciljem donošenja što kvalitetnijeg i zakonskog rješenja u skladu s vremenskim okvirima.
Izmjene je komentirala i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković:
– Ministar je sve objasnio i ja moram napomenuti da sam u komunikaciji s ministrom ne samo ovih dana nego i zadnjih mjesec-dva. Ovim rješenjem kako ga je sada predstavio ministar Fuchs, prijedlog ide na javno savjetovanje, međutim, već sada ovo sve što je opisao ministar Fuchs ide u prilog tome da su riješene 2 osnovne stvari: ispoštovana je Odluka Ustavnog suda, a jednako tako ispoštovane su odluke o kvalifikacijama. Prijedlog sigurno neće ići na štetu studenata stručnih studija jer bi to značilo da ide i na štetu binarnog sustava za koji se Hrvatska strateški opredijelila. 
Damir Jugo,  predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske i dekan Edward Bernays University Collegea naveo je da je apsolutno zadovoljan prijedlogom jer, kao i svi, smatra da su zadovoljene obje strane. Najvažnije je, napominje, što nije spuštena razina stručnih studija u HKO-u, nego se studentima čak omogućava da nastave studij negdje u europskom prostoru visokog obrazovanja.
– Drago mi je da je Ministarstvo iskoristilo dijelom rad povjerenstva koje je formirano vrlo brzo nakon Odluke Ustavnog suda. U povjerenstvu smo sudjelovali i kolega Pnjak i ja. Treba pohvaliti sve one koji su sudjelovali u senzibiliziranju javnosti za ovo pitanje, tu se javile i oporbene stranke. Visoke škole i veleučilišta zadovoljni su prijedlogom. 
Što se tiče donošenja Zakona do kraja godine i što će biti ako se on ne donese do 31. prosinca, profesorica Bedeković napominje da problem može nastati prilikom raspravljanja, ali da ne vidi zašto bi itko mogao imati nešto protiv te napominje da će Zakon biti uvršten u dnevni red i da sama činjenica da sve ide žurno i po hitnoj proceduri dovoljno govori da je u cilju da se problem riješi što prije. Ako, pak, ne bude sve riješeno do kraja godine, ništa se neće dogoditi, studenti neće ostati bez diploma.
Vezano: Provjerili smo ostaju li studenti stručnih studija uistinu bez kvalifikacije
Pitanje stručnih naziva

Pitanje stručnih naziva pitanje je na kojemu treba još raditi, napominje predsjednik Vijeća Damir Jugo te dodaje da treba izmijeniti druga dva zakona koja se tiču tog pitanja.
– Od prvog dana otkad je nova postava MZO-a došla u Ministarstvo imamo vrlo kvalitetnu i otvorenu suradnju, siguran sam da će takva komunikacija biti i dalje. Cijela je priča maraton, ne trka na 100 metara, vjerujem da ćemo naći rješenja optimalna za sve izazove koje stručni studiji i ustanove koje izvode stručne studije imaju.
Ministar Fuchs rekao je da će ovaj problem doći na red tek iduće godine jer se početkom sljedeće godine u prvom kvartalu rješava Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te zakon koji se tiče inspekcija i pedagoškog standarda. Nakon toga će se MZO posvetiti rješavanju problema u visokom obrazovanju.

Binarni sustav

Binarni sustav utemeljen je prelaskom na bolonjski sustav visokog obrazovanja i tu imamo stručne studije koji su stručna vertikala i sveučilišne studije koji predstavljaju akademsku vertikalu. Dakako, nitko ne osporava da je riječ o različitim studijima pa se samim uvođenjem kratica, a zadržavanjem stručnih i sveučilišnih studija na jednakoj razini postiže ono što su panelisti više puta naglasili – poštuje se odluka Ustavnog suda i zadržavanje kvalifikacija.

Damir Jugo naglašava da je binarni sustav izuzetno važan, ali da se u konstantnim raspravama o njemu u Hrvatskoj ponekad želi spustiti važnost stručnih studija.
– Sve je stvar upravljanja kvalitetom. Da budemo potpuno jasni, ima kvalitetnih i loših sveučilišnih i stručnih studija. Veliki sam protivnik generalizacije. Moramo raditi na tome da dižemo kvalitetu, da dižemo ljestvicu predavačima – da na neki način budemo znatno prepoznatljiviji u javnosti jer ćemo izbjeći kampanjski pristup u rješavanju problema studenata stručnih studija. – rekao je Jugo, dodavši su pokazali da se znaju brzo okupiti kada je potrebno riješiti problem, spomenuvši inicijativu 300=300.
Studentima stručnih studija sada preostaje sudjelovati u javnoj raspravi te čekati ishod situacije, ali čini se da će ipak moći malo mirnije spavati, odnosno da će imati jedan problem manje, no ovo je tek početak njihove borbe. 
FOTO: FACEBOOK/VIJEĆE STUDENATA VELEUČILIŠTA I VISOKIH ŠKOLA REPUBLIKE HRVATSKE