LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Komentar ministra znanosti i obrazovanja

Fuchs komentirao Borasovu reakciju na optužbe o zataškavanju prijave zlostavljanja

Rektora Borasa može razriješiti jedino Senat, naveo je Fuchs, koji je zatim kratko komentirao njegov istup oko navodnog zataškavanja prijave protiv profesora kojemu je dodijelio počasno zvanje professor emeritus.

Rektora Borasa može razriješiti jedino Senat, naveo je Fuchs, koji je zatim kratko komentirao njegov istup oko navodnog zataškavanja prijave protiv profesora kojemu je dodijelio počasno zvanje professor emeritus.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs danas je, nakon sjednice Vlade, komentirao trenutnu epidemiološku situaciju u školama i istup rektora Borasa, vezan uz navodno zataškavanje slučaja zlostavljanja na FFZG-u protiv profesora kojemu je dodijeljeno počasno zvanje professor emeritus, ali i općenitu situaciju vezanu uz taj prolem na sveučilištima, prenosi N1.
Vezano: Boras izjavio da je i on bio uznemiravan: „Nitko me nikada nije štitio!”
Što se tiče situacije u školama, prema njegovim riječima, stanje je manje-više stabilno i ako se tako nastavi, svi bi se školarci mogli vratiti u školske klupe. Stanje na fakultetima nije baš tako stabilno, no ne po pitanju koronavirusa nego po pitanju seksualnog zlostavljanja. Kako prenosi N1, ministar je rekao da je nakon prijava zlostavljanja na Akademiji isti dan potpisao dopis, adresiran na Rektorski zbor i sve visoke škole i veleučilišta, da se, bez obzira na to što na hrvatskim visokim učilištima postoje etički kodeksi, povede rasprava o tomu da se poduzmu dodatne mjere kako bi se taj problem riješio.

Fuchs je komentirao da Hrvatska nije jedina s ovim problemom te da bi se mogla primijeniti praksa koja je potpuno normalna u Americi, da profesori vrata svojih kabineta uvijek drže otvorenima. Istup rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa, nije komentirao ni pozitivno ni negativno.

Prisjetimo se, rektor Boras nedavno je optužen za zataškavanje slučaja zlostavljanja na FFZG-u, o čemu je pisao Telegram, zbog čega je novinarku okarakterizirao kao opsesivnu, a dekanicu prozvao zbog toga što nakon zaprimanja prijave nije postupila u skladu s protokolom:
– Rektora Borasa može razriješiti jedino Senat. Je li primjereno reagirao, ja ne mogu reći. – rekao je Fuchs.
Novinari su ga zatim upitali smatra li da je rektor Boras ispravno postupio kada je profesoru dodijelio počasno zvanje, na što je odgovorio da je tu situaciju trebalo do kraja raščistiti prije imenovanja u status professora emeritusa jer za imenovanje ne postoji vremensko ograničenje.
FOTO: WIKIPEDIA