LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preddiplomski sveučilišni studij

FSB pokreće studij mehatronike i robotike, jedini takav u Hrvatskoj

– Studij će vas pripremiti za novo digitalno doba i osposobiti za rješavanje uzbudljivih izazova u sklopu ubrzanog znanstveno-tehnološkog i gospodarskog razvoja. – ističu s FSB-a.

– Studij će vas pripremiti za novo digitalno doba i osposobiti za rješavanje uzbudljivih izazova u sklopu ubrzanog znanstveno-tehnološkog i gospodarskog razvoja. – ističu s FSB-a.

Početkom akademske godine 2021/22. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje započinje izvođenje preddiplomskog sveučilišnog studija mehatronike i robotike. Nastavak je to izvođenja smjerova mehatronike i robotike te računalnog inženjerstva na studiju strojarstva u proteklih 16 godina.

U prvu godinu upisuje se 60 studenata. Studij traje 3 godine, a može se nastaviti na nekoliko smjerova diplomskog studija čiji su kurikulumi u izradi. Također postoji i doktorski studij mehatronike i robotike.

S FSB-a navode da se radi o jedinom ovakvom studiju u Hrvatskoj. 
– S diplomom ovog studija sudjelovat ćete u razvoju novih generacija strojeva, uređaja i vozila o kojima danas možemo samo sanjati. Studenti ovog programa stječu kompetencije za razvoj robotskih i mehatroničkih proizvoda i sustava, programiranje automata i robota te općenito primjenu visokih inovativnih tehnologija. Studij će vas pripremiti za novo digitalno doba i osposobiti za rješavanje uzbudljivih izazova u sklopu ubrzanog znanstveno-tehnološkog i gospodarskog razvoja. Preko brojnih izbornih kolegija imat ćete priliku proširiti svoje obrazovanje prema vlastitim interesima. – pojašnjavaju
Navode kako se u prvoj i drugoj godini uče temeljni predmeti potrebni za razumijevanje mehatronike i robotike. To su prije svega matematika, mehanika i materijali, a potom i tehnologije, elementi konstrukcija, elektrotehnika i elektronika te CAD.
– Treća godina uvodi vas dublje u svijet mehatronike, a naglasak je stavljen na sljedeća područja: robotika, automatika, hidraulika i pneumatika, motori i senzori, mikrokontroleri, inženjerska primjena računala i programiranje, elementi i kinematika strojeva, mehatronički upravljački sustavi i programabilni logički sklopovi, računalni vid, umjetna inteligencija, mobilna robotika, računalno potpomognuto oblikovanje sustava. – dodaju s Fakulteta.
Na svim predmetima koji uče elemente mehatronike, prema njihovim riječima, postoji bogata suvremena edukacijska i istraživačka laboratorijska oprema na kojoj studenti imaju individualne vježbe.
– Nastava se odvija na sedam kolaborativnih i desetak industrijskih robota nosivosti 7–70 kg, mobilnim i humanoidnim robotima, 30-ak pneumatskih i hidrauličkih postava, 20-ak mikrokontrolerskih sustava, 40-ak PLC-ova, vizijskim sustavima te medicinskom sustavu RONNA razvijenom na Fakultetu. Moguć je pristup i rad u laboratorijima neovisno o nastavi, pa student može ostvariti osobne projekte uz pomoć nastavnog osoblja. Studentima je tako omogućen praktičan rad s najmodernijim opremom. – također navode.

Tvrde da širina tehničkog znanja i fleksibilnost u pristupu rješavanja problemima čini mehatroničare lako zapošljivima na različitim poslovima. Profil mehatroničara, kažu s FSB-a, dobro je prepoznat i prihvaćen u Europskoj uniji, ali i u hrvatskim tvrtkama koje koriste moderne tehnologije.
– Studij je prepoznala i podržala Hrvatska udruga poslodavaca te niz tvrtki (npr. Inetec, Klimaoprema, Kopack, ADPlastik, Eko Međimurje). Automatizacija i robotizacija procesa tipični su primjeri koje rješavaju inženjeri mehatronike i robotike. Zbog svestranosti  i širine znanja inženjeri mehatronike također se lako uključuju u timove za razvoj novih ili poboljšanje postojećih proizvoda. – dodaju.
Više o studiju i popis predmeta po semestrima može se pronaći na poveznici
FOTO: IVAN PERKOV / STUDENTSKI.HR