LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečana misa

FOTO: U Splitu održana misa zahvalnica povodom završetka akademske godine

– Naše srce danas se širi, naša zahvalnost nadilazi našu akademsku godinu. Trebamo biti prepoznatljivi u zahvaljivanju i moramo biti svjedoci i suradnici Božji. – kazao je na samom početku svete Mise Mons. Barišić.

– Naše srce danas se širi, naša zahvalnost nadilazi našu akademsku godinu. Trebamo biti prepoznatljivi u zahvaljivanju i moramo biti svjedoci i suradnici Božji. – kazao je na samom početku svete Mise Mons. Barišić.

Misa zahvalnica koja je održana u organizaciji Ureda za pastoral mladih SMN u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Studentskim centrom Split slavljena je u petak, 11. lipnja 2021. godine, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja.

Euharistiju je predvodio Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uz koncelebraciju don Mihaela Provića, predstojnika Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu i don Nikole Šakića.

Mons. Marin Barišić je na početku Svete mise istaknuo da se nalazimo na samom kraju akademske godine te da trebamo zahvaliti Gospodinu za što na je darovao u ovoj neobičnoj i teškoj godini, navodi se u priopćenju:
– Evo nas pri kraju naše akademske godine. Ove je već druga koja ja je na neki način obilježena pandemijom koronavirusa Godina je bila neobična i posebna. Ovdje smo se okupili da bi zahvalili Gospodinu na protekloj godini, u ovu zahvalu trebam uključiti i naše uspjehe i neuspjehe. Sve je to sastavni dio našeg života. Naše srce danas se širi, naša zahvalnost nadilazi našu akademsku godinu. Trebamo biti prepoznatljivi u zahvaljivanju i moramo biti svjedoci i suradnici Božji. – kazao je na samom početku svete Mise Mons. Barišić.
Splitsko-makarski nadbiskup posebno se osvrnuo na mlade i kazao da ljubav i zahvalnost moraju ići zajedno te naglasio da je ljudska slabost u tome da često nisu zahvalni i da su otuđeni i previše samostalni.
– Ljubav i zahvalnost idu zajedno. Zapravo, zahvalnost je odgovor na ljubav. Ali svi mi svjesni kako nam je nekad teško živjeti tu vrlinu. Često želimo biti samostalni, samodostatni, pa postavljamo pitanje sebi; komu i čemu bi uopće trebali zahvaljivati? Možemo i tako razmišljati, ali to je kratkovidan pogled na život.
U propovijedi se dotaknuo i mladih i studenata:
– Vi imate svoj studij i to su na svoj način mnogoliki načini i pristupi ovoj našoj realnosti. Međutim, ima isto nešto dublje od tog mnogolikog stvorenog. Postoji otajstvo koje izlazi iz dimenzija širine, visine i dužine. Tjelesni čovjek je gluh i slijep i ne može shvatiti otajstvo Božjeg milosrđa na onaj način, možda kakav bi on želio, ali u konačnici to će shvatiti duhovni čovjek kroz kojega struji ovaj duh ljubavi Božje i on mu daje da može shvatiti otajstvo Božjeg milosrđa i ljubav našeg Gospodina.
Na samom kraju je uputio svojevrsnu poruku svim prisutnim vjernicima, stoji u priopćenju:
– Draga braćo i sestre iz utjelovljene ljubavi Božje poteklo je sve ovo i to i danas teče u našim  srcima i venama. Prorok Ezekiel u svom viđenju govori o novom hramu i kaže: „Iz ovog hrama poteći će izvor vode na sve strane i gdje god prolazi ova voda ona čisti i oživljava, i nastaje život. Taj novi hram je Isus Krist, srce ljudske i božanske ljubavi. Ljubav Božja je ona zbog koje možemo biti sveti i kristoliki. Primajući sve ovo i mi postajemo hram. Ova vaša akademska godina protekla je u proslavi Gospodina. Ovo koplje što je Gospodina probilo može se reći da je to simbolična nezahvalnost, indiferentnost. Svakoga od nas je pogodila ta strelica, to koplje. Nas pogađa zlo i poteškoća, a s druge strane raduje nas uspjeh i dobrota drugih. Želio bih da na blagdan Presvetog Srca Isusova širimo svoj horizont i vidjeti sebe uključene u Božji narod u neistraženo bogatstvo. Zamolimo Gospodina da naše srce pokuša učini kristolikim po srcu svome. – zaključio je u prigodnoj homiliji Mons. Marin Barišić.
Vjernicima se obratio i predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović:
– Vjerujem da ste se Bogu zahvalili na darovima protekle godine. Vjerujem da nas sad čeka jedno ugodno razdoblje. Neka naše večerašnje zahvaljivanje uistinu bude zahvala Bogu. Od srca se želim zahvaliti ocu nadbiskupu koji je i danas bio s nama. Hvala vam što uvijek pronađete vrijeme za studente. Želim se ovim putem zahvaliti i SKAC-u, stalnom organizatoru Misa mladih u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu. SKAC ove godine slavi svoj deseti rođendan i sada uistinu možemo vidjeti plodove njihovog rada.

Ova godina bila je teška, ali opet smo unatoč svim nedaćama uspjeli održati ugodan i lijep duhovni život na našem Sveučilištu i u Gradu Splitu. Također, želim pozdraviti i župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića i Marjana Bašića koji je tu ispred Studentskog centra Split. Od srca vam hvala što ste nam uvijek na raspolaganju i što ste dio nas. – zaključio je duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu.
Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu srdačnim riječima se zahvalio nadbiskupu na ljubavi koju neumorno pruža studentima Sveučilišta u Splitu:
– Hvala vam za ljubav i zajedništvo koje nam pružate. Bez duhovnosti nema pravoga života i to nam daje snagu za daljnja postignuća. Mi smo ponosni na studente i sve radimo da bi vama bilo ugodnije i prihvatljivije studiranje na našem sveučilištu.
Marija Maleš, jedna od organizatorica Mise mladih iz SKAC-a na kraju se zahvalila svim prisutnima na dolasku uz želju da će se ova praksa Misa mladih i dalje nastaviti. Svetu misu je svojim pjevanje animirao zbor mladih župe Gospe u Siti, navode organizatori.
FOTO: URED ZA PASTORAL MLADIH SMN