LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski prosvjed

FOTO: Ogorčeni studenti zapalili lampione: „Nitko nije javno istupio s razlogom rušenja pozornice”

Iako neki optimistično gledaju na pronalazak novog mjesta za izlaske, svi prisutni bili su nezadovoljni nenajavljenim i neobjašnjenim rušenjem.

Iako neki optimistično gledaju na pronalazak novog mjesta za izlaske, svi prisutni bili su nezadovoljni nenajavljenim i neobjašnjenim rušenjem.

Nakon rušenja pozornice kod Studentskog doma u Zadru, studenti su se okupili kako bi odali počast legendarnom mjestu za izlaske.

Pozornica kod kampusa srušena je bez najave za vrijeme zimskih praznika, što je jedan od glavnih razloga njihove frustracije. Prema neslužbenim informacijama, uklonjena je zbog učestalog kršenja javnog reda i mira. S obzirom na to da je stajala na istoj lokaciji četrdesetak godina, neki smatraju da je rušenje povezano s izgradnjom stambene zgrade preko puta kampusa.

Na mjestu bivše pozornice u petak se okupilo dvadesetak studenata, koji su simbolično zapalili lampione u spomen mjesta na kojem su izlaske započinjale i završavale generacije studenata. Razgovarali smo s njima o tome što im je pozornica značila, kako gledaju na njeno rušenje i gdje će se sada odvijati društveni život zadarskih studenata.

Svi studenti koji su dali izjave željeli su ostati anonimni.

Kako će nestanak pozornice utjecati na studentski život u Zadru?

― Ne znam točno, ali mogu pretpostaviti. Kad su izlasci ovdje bili intenzivni, za vrijeme korone, nisam bila tu. Mislim da će studenti svakako naći drugo mjesto za izlazak, ali i da će se oko ovoga stvoriti još bunta koji se nije trebao dogoditi jer se ni ovo nije trebalo dogoditi. Mislim da je čin uklanjanja pozornice nepotreban i ne znam zašto su je srušili. Koliko sam ja upoznata, ljudima je smetalo okupljanje ovdje, ali na kraju krajeva, nije ni bitan razlog kad nečeg više nema ― rekla je studentica etnologije i antropologije Sveučilišta u Zadru.

Što mislite, zašto je pozornica uopće srušena? Kome je smetala?

― Navodno je srušeno zbog previše prijava za narušavanje javnog reda i mira, jer se zgrada preko puta izgradila prije nekih godinu dana a prije toga pozornica nikom nije smetala. Navodno su iz policije javili da nisu imali toliko prijava, po meni je taj razlog poprilično glup. Nedavno se desio izolirani slučaj kada je jedan čovjek napadnut i uboden nožem, ali nema smisla da se zbog toga kažnjavaju svi ostali studenti. To ne znači da se studenti tu više neće okupljati, ali čin je sam po sebi gnjusan. Tužno je što nitko nije izašao javno s razlozima rušenja. Ne znam niti tko je mislio da će se rušenjem betonske konstrukcije nešto napraviti. Ionako ta pozornica nije služila ničemu nego da odložiš svoje piće na nju kad si ovdje ― ogorčena je studentica geografije na Sveučilištu i dodaje ― Bitno je nadodati da su ovdje locirani i sami studenti, tu je dom, kampus. Na poluotoku nema domova, ovdje onda dolaze mnogi studenti. Prirodno je da će se studenti skupiti na kampusu. Možda ćemo biti ovdje, možda kod novog doma, ali ovdje će se studenti uvijek okupljati, objasnio je student turizma i komunikacija.

Mislite li da se ovim potezom pokušalo otjerati studente s te lokacije?

― Mene živcira što se svaki oblik druženja i okupljanja studenata mora sterilizirati jer narušava ugled sveučilišta. To što studenti rade van zgrade Sveučilišta nije mjerilo njegovog ugleda. Najviše mi smeta što nitko tko ima veze s tim rušenjem nije javno istupio, nego su to napravili iza leđa dok su svi studenti na praznicima ― objasnila je svoju frustraciju jedna od naših sugovornica.

Neki su ironično nadodali kako Sveučilište možda planira napraviti još bolju pozornicu.

Na pitanje treba li Sveučilište napraviti alternativu dosadašnjem mjestu okupljanja, jedna studentica je rekla kako ne želi da Sveučilište radi išta takvog tipa, jer bi to onda podrazumijevalo kodeks ponašanja i sterilizaciju studentskog života.

― Mislim da je poanta svega da se sjećamo pozornice i da kao generacija koja je dočekala njeno rušenje ostavimo budućim generacijama neko novo mjesto koje će biti njihova nova pozornica. Trebamo raditi na tome, nebitno je mjesto i forma ― zaključila je jedna od naših sugovornica.

FOTO: TOMI IMOT/STUDENTSKI.HR