LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drugi znanstveno-istraživački centar

FOTO: Međimursko veleučilište dobilo Centar održivog razvoja; spremno za još dva studija

Otvoren je Centar održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu koji ima čak 4 istraživačka laboratorija te će doprinijeti pokretanju njegove znanstvene akreditacije.

Otvoren je Centar održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu koji ima čak 4 istraživačka laboratorija te će doprinijeti pokretanju njegove znanstvene akreditacije.

Početkom godine Međimurska je županija dobila znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra, a sada je dobila i Centar održivog razvoja. Projekt je vrijedan 11.895.867,07 kuna i većim dijelom financiran je sredstvima Europskog fonda.

Centar ima i četiri laboratorija: Biokemija okoliša, Održivi razvoj, Laboratorij primijenjene automatike i Laboratorij proširene stvarnosti te posjeduje konferencijsku dvoranu i dvoranu za sastanke. Glavni je cilj ulaganja u ovakve projekte okupljanje svih istraživača na jednom mjestu te pokretanje znanstvene akreditacije Međimurskog veleučilišta. 

Veleučilište je spremno i za uvođenje novih studijskih programa poput diplomskog studija Računarstva i stručnog studija Strojarstva.

– Ulaganje u obrazovanje, suvremenu opremu i infrastrukturu te poticanje izvrsnosti najvažniji je zadatak i smjer u kojem razvijamo Međimursku županiju. Imamo dva fakulteta, Međimursko veleučilište i Odsjek Učiteljskog fakulteta koja zajedno broje oko 1500 studenta, a u Međimurje dolaze studenti iz svih krajeva Hrvatske. Kako bismo stvorili što bolje uvjete za obrazovanje, ali i popravili kvalitetu života studenata, otvorili smo studentsku menzu i studentski dom, podupiremo ih kroz studentske kredite i jednokratne potpore, dok otvaranjem znanstveno-istraživačkih centara želimo ojačati Međimurje kao županiju znanja kroz jačanje znanstvene zajednice. – izjavio je na otvorenju župan Međimurske županije Matija Posavec.

Rad novog centra osigurat će napredovanje u istraživačkim područjima te tako doprinijeti eksperimentalnom razvoju i obrazovanju u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti. Samim time pojačat će se suradnja između Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih istraživačkih institucija i gospodarstava.

Napravljen je na prostoru bivše vojarne i pridonio je procesu revitalizacije vojnih objekata, po čemu je ta županije i prije bila poznata. Do sada je na prostoru bivše vojarne obnovljeno i stavljeno u funkciju šest objekata u kojima djeluje 8 podupirućih, obrazovnih i znanstvenih institucija koje čine Centar znanja Međimurske županije.

FOTO: MEĐIMURSKA ŽUPANIJA