LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

FOTO: Bivša Mornarička bolnica postala centar pulskog Sveučilišta. Uselila se četiri fakulteta, očekuje se još jedan

Nova zgrada udomit će četiri fakulteta u sklopu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile: već od ove jeseni Filozofski, Tehnički te Fakultet informatike, studij Dizajna i audiovizualne komunikacije, a od proljeća i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti.

Nova zgrada udomit će četiri fakulteta u sklopu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile: već od ove jeseni Filozofski, Tehnički te Fakultet informatike, studij Dizajna i audiovizualne komunikacije, a od proljeća i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti.

U Puli je završena rekonstrukcija bivše Mornaričke bolnice koja je sada postala sveučilišni centar. U ovoj povijesnoj zgradi, koja datira iz 1861. godine, predavanja su već počela, a studenti ispunjavaju nove učionice.

Rektor prof. dr. Marinko Škare istaknuo je važnost ovog projekta, naglašavajući da bi Istra mogla postati pilot projekt za objedinjavanje svih razina obrazovanja. Novi kampus omogućiti će pristup informacijama putem interneta, stvarajući dinamičnije okruženje za učenje. Rektor ističe da je cilj objediniti sve razine obrazovanja u Istri, čime bi se potaknulo cjelovito obrazovanje i razvoj studenata.


Projekt preuređenja zgrade Mornaričke bolnice za potrebe pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile provodi se unutar ITU mehanizama, a ukupna vrijednost iznosi oko 7,8 milijuna eura. Od tog iznosa, 5,2 milijuna eura financira se iz EU fondova, dok ostatak dolazi iz državnog proračuna. Obnova fasade nije obuhvaćena ovom fazom projekta, prenosi Istra 24.
 

Sveučilišni centar s četiri fakulteta


Američka veleposlanica posjetila pulsko sveučilište, s rektorom razgovarala o aktualnim i budućim programima te međunarodnoj razmjeni


Nova zgrada udomit će četiri fakulteta u sklopu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile: već od ove jeseni Filozofski, Tehnički te Fakultet informatikestudij Dizajna i audiovizualne komunikacije, a od proljeća i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti.

„Ovdje je ušao život.", izjavila je voditeljica studija Dizajn i audiovizualne komunikacije, doc. art. Breza Žižović, dodajući da će prostori postati njihova nova kreativna oaza.

Filozofski fakultet, s oko 500 studenata, već je preselio svoje aktivnosti u ovaj moderni kampus. Prodekan, izv. prof. dr. sc. Marko Ljubešić, naglasio je kako se nastava odvija u suvremenim učionicama, dok dekan Fakulteta informatike, izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, ističe rješavanje dugogodišnjeg problema nedostatka prostora. U novim prostorijama fakulteti će imati pristup najnovijoj tehnologiji. Etinger je naglasio važnost integracije klasične nastave i projektnog rada, a suradnja s industrijom je ključna. Sveučilište Jurja Dobrile već surađuje s nekoliko renomiranih tvrtki iz ICT sektora.
 

„Čekamo, naravno, još dosta opreme. Opremljeni smo za sada onime što smo imali u staroj zgradi, ali sada je to preraspoređeno u nove učionice. Koliko je financijski bilo moguće, kupljeno je novo, a trebat će i još dosta nove opreme, za koju se trenutno traže i donacije.”, kazao je prodekan Filozofskog fakulteta, izvanredni profesor dr. sc. Marko Ljubešić.


Tehnički fakultet, smješten na najvišem katu zgrade, planira razvijati nove studije i surađivati s lokalnom industrijom, uključujući projekte poput 3D printanja i razvoja dronova. Dekan Marko Kršulja uvjerava da će novi prostori značajno unaprijediti kvalitetu obrazovanja i suradnju s lokalnim gospodarstvom.

Rektor Škare podvlači važnost Sveučilišta kao zajedničkog resursa, navodeći da će laboratoriji biti dostupni svim školama u Istri, čime se potiče suradnja i promiče znanstvena edukacija među mladima. Ova nova zgrada omogućit će razmjenu ideja i suradnju među profesorima i studentima, čime se otvaraju vrata za buduće projekte.
 

„Predstoji nam opremanje laboratorija. Kada ih opremimo, oni će biti na raspolaganju svim školama u Istri, u vrijeme kada ih mi ne koristimo. Osim što njima to rasterećuje sredstva, učenici će dolaziti u fakultetsku sredinu, vidjeti kako ona izgleda i možda se jednom odlučiti studirati ovdje.”, kazao je rektor Škare.


FOTO: U Sisku potpisan ugovor o rekonstrukciji gimnastičke dvorane vrijedan 818 tisuća eura, evo kako će izgledati


U narednim mjesecima očekuje se otvaranje menze i dodatno opremanje učionica. Ovaj transformirani prostor, sačuvani arhitektonski detalji i nova oprema, predstavlja novi početak za studente i fakultete, donoseći inovacije i prilike za učenje. Mornarička bolnica, koja je nekad služila kao zdravstvena ustanova, sada postaje centar obrazovanja i suradnje, čime se ispunjava vizija sveučilišne zajednice.
IZVOR: ISTRA 24
FOTO: ISTRA 24