LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SD Cvjetno naselje

Edukacijsko naselje u znaku studentske mobilnosti i Bolonjskog procesa

Drugog dana "festivala znanja" u Studentskom domu Cvjetno naselje održali su se paneli fokusirani na obrazovanje. Govorilo se o studentskoj mobilnosti i Bolonjskom procesu.

Drugog dana "festivala znanja" u Studentskom domu Cvjetno naselje održali su se paneli fokusirani na obrazovanje. Govorilo se o studentskoj mobilnosti i Bolonjskom procesu.

Studentski dom Cvjetno naselje postao je pravo edukacijsko naselje. Drugi dan festivala znanja, koji se održava u sklopu popularnog Scool Festa, orijentirao se na područje obrazovanja.

Prvi dio programa u fokus je stavio mobilnost studenata. Područje su podrobnije predstavili: Nikolina Relić iz organizacije Erasmus Student Network Zagreb, Antonijo Šimunović – predstavnik Ureda za međunarodnu suradnju i praćenje projekata sa zagrebačkog PMF-a, BHV Education – Obrazovanje u inozemstvu predstavljala je Morana Erdelja. Panel je svojim konstruktivnim pitanjima učinio dinamičnim moderator Željko Poljak – voditelj Odbora za međunarodnu suradnju Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Ivana Čulina/Studentski.hr 
 
Kako je mobilnost sve aktualnija i učestalija pojava, pristigli sudionici tražili su odgovore na brojne nedoumice koje ih obeshrabruju prilikom upuštanja u istu. Stručni su gosti spremno dijelili savjete dokazujući kako se radi o nezamjenjivom iskustvu, bilo da je riječ o Erasmusu, Work and Travel programu ili pak nečem trećem. Usuglasili su se da je kod mobilnosti naglasak stavljen na akademska ostvarenja, ali se istovremeno radi o razvijanju širokog spektra znanja i vještina primjenjivih u svakodnevnom životu.

Upozorili su na prepreke s kojima se studenti suočavaju kada se odluče na obrazovanje izvan domovine. Pritom su se složili da su neinformiranost, financijske mogućosti i usporena birokracija najveći izazovi. Ipak, napomenuli su da je svladavanje prepreka velika životna škola koja iziskuje trud koji se na kraju višestuko isplati.

Drugi dio programa bio je posvećen Bolonjskom procesu, a moderirao ga je studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu – Matija Kikelj. „Gdje smo danas i kamo idemo“ otkrili su: prof. dr. sc. Tonći Lazibat – prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić – bivša pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Ana Tecilazić Goršić – voditeljica sektora za razvoj visokog obrazovanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Andraž Siler – savjetnik predsjednika iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Foto: Ivana Čulina/Studentski.hr

Izvrstan uvod u problematiku napravio je predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Aleksandar Šušnjar dokazujući da ni prisutna publika zapravo ne zna što je zapravo Bolonja i koje segmente obuhvaća. Profesorica Beljo Lučić nadovezala se na njegov kritički osvrt naglašavajući kako sve probleme na koje nailazimo u sustavu visokoškolskog obrazovanja vežemo uz nedostatke Bolonje, premda ne bismo trebali.

Da je potrebno činiti promjene prilikom implementacije Bolonjskog programa, neupitno je. Konkretne probleme i uzroke istih, iscrpno je navodio prorektor izazivajući značajan interes kod sudionika. Iskustva susjedne nam Slovenije, mogu se poistovjetiti s iskustvima domaćih studenata – posvjedočio je Siler. Kako je moguće generalizirati pojedine segmente ove problematike, potrebno je djelovati u smjeru zajedničkih zaključaka.

– U budućnost treba ići oslanjajući se na iskustva iz prošlosti. – zaključio je profesor Lazibat.

Ne propustite posljednji dan edukacije posvećen studentskom standardu. Napominjemo da je ulaz na sva predavanja besplatan, ali ograničen. Stoga ulaznice za zabavni program rezervirajte preko Entrio.hr sustava.

FOTO: IVANA ČULINA/STUDENTSKI.HR