LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
10. izdanje manifestacije

FOI proslavio jubilarni Dan međunarodne suradnje

Preko 150 sudionika okupilo se na Fakultetu organizacije i informatike kako bi obilježilo jubilarni Dan međunarodne suradnje. Izdanje je označilo rezime svega napravljenog u posljednjih deset godina.

Preko 150 sudionika okupilo se na Fakultetu organizacije i informatike kako bi obilježilo jubilarni Dan međunarodne suradnje. Izdanje je označilo rezime svega napravljenog u posljednjih deset godina.

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu održan je jubilarni 10. Dan međunarodne suradnje. Program je započeo pozdravnim govorom dekana prof. dr. sc. Nevena Vrčeka. Više o ideji manifestacije te o počecima međunarodne suradnje na FOI-ju rekla je prof. dr. sc. Blaženka Divjak, začetnica ovog projekta.

Izv. prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju, istaknula je kako je ovogodišnje izdanje zapravo rezime onoga što se napravilo u posljednjih 10 godina. Napomenula je da će gostujuće profesorice s dva vrlo uspješna sveučilišta, kako u internacionalizaciji tako i u EU projektima, pružiti odličan primjer kako treba strateški djelovati u smjeru internacionalizacije, povećanja mobilnosti i iskorištenja EU fondova. Istaknula je kako je Fakultet organizacije i informatike zasigurno vodeći u ovoj regiji po broju međunarodnih i nacionalnih projekata, a dolazna i odlazna mobilnost studenata i nastavnika raste iz godine u godinu. Od 2015. do 2017. ukupno je sudjelovao u 48 projekata, od čega 27 međunarodnih i 21 nacionalni projekt. Ukupni budžet projekata iznosio je 50 milijuna eura, od čega je budžet FOI-ja 2,5 milijuna eura. On ima vrlo uspješan Centar za međunarodne projekte, kao i Ured za međunarodnu suradnju, koji su uz uspješne znanstvenike Fakulteta vrlo važni u prijavama projekata kao i osiguranju podrške u upravljanju projektima – istaknula je prodekanica Begičević Ređep.

Predavanje pod nazivom Internationalization Strategy of Kozminski University održala je prof. dr. sc. Anna Czarczyńska s Kozminski University u Varšavi, najboljeg poljskog privatnog sveučilišta sa snažnom međunarodnom reputacijom i visokim kotiranjem na međunarodnim rang listama. Istaknula je kako su ključ međunarodnog uspjeha povezivanje i umrežavanje te entuzijazam pojedinaca. Prof. dr. sc. Lourdes Guàrdia s Open University of Catalonia u Barceloni, prvog online sveučilišta u svijetu koje trenutno broji oko 55000 studenata i smatra se jednom od najprestižnijih institucija za obrazovanje na daljinu u svijetu, iznijela je podatke o svojem sveučilištu i načinu rada, a osobito je istaknula kako su vrlo uspješni u prijavljivanju europskih projekata te trenutno imaju čak jedanaest znanstveno-istraživačkih projekata iz programa Horizon2020.

Uslijedila je zanimljiva panel diskusija pod nazivom How did we benefit from EU programmes? u voditeljstvu prodekanice Begičević Ređep na kojoj su, uz pozvane predavačice, sudjelovali i gospodin Marko Žabojec, načelnik Sektora za planiranje i strateško praćenje ESI fondova pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, prof. dr. sc. Matjaž Colnarič, Erasmus+ koordinator na Fakultetu elektrotehnike, računalstva i informatike Sveučilišta u Mariboru te prof. dr. sc. Neven Vrček. Iznijeli su svoja iskustva i viđenje europskih fondova.

Zaključeno je kako fondovi omogućuju umrežavanje i suradnju diljem Europe te kako posebno ima prostora za napredak u manje razvijenim zemljama EU. No, postoji problem velikog utroška radnih sati za projektne prijave, a neki projekti na kraju nisu financirani, te neproporcionalne cijene rada između zapadne i istočne Europe. Također su panelisti istaknuli kako je jedan od preduvjeta uspjeha dobra komunikacija svih uključenih strana – korisnika s jedne strane te tijela za upravljanje i provedbu projekata s druge strane (ministarstva i agencija) te jaka podrška znanstvenicima u prijavama projekata poput FOI-jevog Centra za međunarodne projekte. Otvoreno je i pitanje operativnih programa i neuvrštavanja obrazovne infrastrukture u prioritete Operativnog programa. Naime, prodekanica Begičević Ređep je naglasila kako taj potez onemogućava realizaciju projekata obrazovne infrastrukture u Hrvatskoj, također i Sveučilišnog kampusa Varaždin – faze II (nove zgrade FOI-ja), što je izuzetno štetno za Hrvatsku. Naglasila je da je iskorištenost sredstava EU fondova u tri i pol godine od strane Hrvatske samo 19 posto.

U poslijepodnevnom dijelu, koji je bio namijenjen ponajprije studentima, svoja međunarodna iskustva predstavili su studenti FOI-ja koji su bili (ili još uvijek jesu) na studijskom boravku ili stručnoj praksi u Njemačkoj, Španjolskoj i SAD-u. Studenti iz Brusselsa koji se trenutno nalaze na FOI-ju na Erasmus studijskom boravku također su ostalima prenijeli svoja iskustva.

Na Danu međunarodne suradnje sudjelovalo je preko 150 sudionika.  Osim nastavnika, stručnih suradnika i studenata FOI-ja, sudjelovali su gosti iz inozemstva i s drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te iz tvrtki i agencija.

FOTO: FOI