LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BLOXBERG

FOI postao prva hrvatska institucija u svjetskom konzorciju za unaprjeđenje znanosti

Radi se o infrastrukturi koja omogućuje primjenu decentraliziranih usluga znanstvenicima na međunarodnoj razini.

Radi se o infrastrukturi koja omogućuje primjenu decentraliziranih usluga znanstvenicima na međunarodnoj razini.

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prva je visokoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj koja se pridružila međunarodnom konzorciju istraživačke infrastrukture BLOXBERG.

Radi se o infrastrukturi koja se temelji na blockchain tehnologiji namijenjenoj znanosti, a koji je uspostavio konzorcij vodećih svjetskih istraživačkih organizacija predvođena Max Planck Digital Library kako bi znanstvenicima i istraživačima pružio razne decentralizirane usluge diljem svijeta, s

Cilj Bloxberg blockchaina je razvoj znanstvenih aplikacija uz pomoć DLT tehnologije, a radi se o infrastrukturi koja omogućuje primjenu decentraliziranih usluga znanstvenicima na međunarodnoj razini, što znači i mehanizam provjere podataka, zaštite prava intelektualnog vlasništva, razmjene rezultata istraživanja, recenziranje, objavljivanje znanstvenih članaka i slično.

Blockchain je važna tehnologija s mnogo potencijala. Akademska zajednica bi ga trebala koristiti za potporu istraživanju i ubrzavanje inovacija, jer blockchain može označiti svaki korak u procesu istraživanja. Takvim pristupom znanstvenici mogu eksperimentirati i dijeliti svoje rezultate bez kompliciranih i skupih postupaka zaštite intelektualnog vlasništva. Zato smo se pridružili Bloxberg inicijativi i nadam se da je ovo samo početak prekrasne suradnje u mnogim znanstvenim područjima, rekao prof. dr. sc. Neven Vrček s FOI-ja.

Pridruživanjem Bloxberg konzorciju, FOI ima priliku biti jedan od dionika moderne i sigurne istraživačke platforme te i sam sudjelovati u kreiranju globalnih, decentraliziranih i autonomnih usluga za unaprjeđenje znanosti. Bloxberg infrastruktura od sada je na raspolaganju svim znanstvenicima i istraživačima s FOI-ja, a cilj je poticati njihovu suradnju među globalnom znanstvenom zajednicom, osnažujući ih kroz brzu i efikasnu zaštitu prava vlasništva, koje nadilaze institucionalne granice.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA