LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KARIJERA U PRAVOM SMJERU

FOI objavio publikaciju koja predstavlja sva atraktivna zanimanja za njihove studente

Radi se o vodiču primarno namijenjenom studentima, ali i učenicima srednjih škola za upoznavanje s radnim mjestima, a ona koja su opisana u ovoj publikaciji istaknuta su na temelju istraživanja Centra za podršku studentima i razvoj karijera provedenog među bivšim studentima FOI-ja.

Radi se o vodiču primarno namijenjenom studentima, ali i učenicima srednjih škola za upoznavanje s radnim mjestima, a ona koja su opisana u ovoj publikaciji istaknuta su na temelju istraživanja Centra za podršku studentima i razvoj karijera provedenog među bivšim studentima FOI-ja.

Najnovija tiskana publikacija Fakulteta organizacije i informatike „Započni karijeru u pravom smjeru” nastala u suradnji s bivšim (alumni) studentima u sklopu europskog projekta Study4Career predstavljena je u srijedu 2022. na FOI-ju u Varaždinu.  Riječ je o publikaciji u kojoj su autori nastojali obuhvatiti sva atraktivna zanimanja za studente FOI-ja na današnjem tržištu rada.

Njena objava pobudila je velik interes mladih te je na predstavljanju iste prisustvovalo oko dvjesto učenika Elektrostrojarske škole Varaždin (MEC) te studenata i nastavnika Fakulteta. 

Naime, radi se o vodiču primarno namijenjenom studentima, ali i učenicima srednjih škola za upoznavanje s radnim mjestima, a ona koja su opisana u ovoj publikaciji istaknuta su na temelju istraživanja Centra za podršku studentima i razvoj karijera provedenog među bivšim studentima FOI-ja. To su poslovne pozicije unutar IT i drugih kompanija, na kojima bivši studenti zasnivaju svoje karijere i poslovno se usmjeravaju, a za njih su se obrazovali na FOI-ju. 

Publikaciju je izdao Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, a predstavili su je: autor tekstova i opisa poslova dr. sc. Vjeran Bušelić s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, urednica publikacije doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditelj Adobe digitalnih platformi u IBM-u iX Hrvatska i jedan od sudionika istraživanja dr. sc. Daniel Strmečki te dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Iako publikacija ne sadrži sva trenutna radna mjesta u području IKT-a, mladima kroz opise i iskustva daje jasniji uvid u njihovu raznolikost, s time da treba na umu imati i to da se radne pozicije u ovoj djelatnosti izuzeto brzo mijenjaju i postoji mogućnost da će u bliskoj budućnosti postojati niz novih koje će se tek razvijati, napomenuo je profesor Bušelić.

Predstavljena radna mjesta temelje se na popisu profila u području informacijsko- komunikacijskih tehnologija Europskog odbora za normizaciju te su produbljena kroz izjave bivših studenata FOI-ja kojima zahvaljujemo na njihovom doprinosu. Nadamo se da će publikacija dati mladima uvid i olakšati im odabir njihovog sljedećeg koraka prema višem obrazovanju, a studentima prema zaposlenju i karijernom usmjerenju, rekla je voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI i urednica publikacije docentica Katarina Pažur Aničić.

Svoje iskustvo u karijernom odabiru s mlađom publikom podijelio je Daniel Strmečki iz IBM iX Hrvatska, naglasivši da je nakon MEC-a odabrao upravo FOI jer se, kako kaže, radi o jednom od najboljih fakulteta u Hrvatskoj. Ističe da studente s FOI-ja rado zapošljava u tvrtki u kojoj radi već deset godina, jer se radi o visokokvalificiranim djelatnicima širokog znanja i vještina.

Kada sam došao raditi u IBM iX (tada ECX.IO) bio sam jedan od prvih 10 zaposlenika u Varaždinu, a danas nas je 120-ero, i to 80 posto bivših FOI-jevaca, što govori u prilog tome da vrijedi upisati FOI, poručio je Strmečki.

Dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep učenicima i studentima je poručila da se na vrijeme dobro informiraju o mogućnostima koje im nudi obrazovanje na FOI-ju te da svoju karijeru usmjere prema vlastitim preferencijama.

FOI je zbog svoje interdisciplinarnosti prepoznat među poslodavcima i obrazuje upravo onaj kadar kakvog najviše nedostaje na tržištu naglasila je dekanica.

U izradi publikacije još su sudjelovali i: Amalija Koren Cavaleiro i Romina Kućar iz Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI, Vika Kerekeš iz PR Odjela FOI te alumni FOI-ja Zoran Tanasić. Publikaciju je lektorirala Josipa Bađari, a dizajn i prijelom publikacije potpisuje Krešimir Varga.

Publikacija je u potpunosti financirana sredstvima EU, a sadržaj je isključiva odgovornost Fakulteta organizacije i informatike. Također, ako vas zanima sadržaj publikacije, dobra vijest je što je publikacija dostupna ovdje.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA