LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje u vrijeme pandemije

FOI nastavlja s online nastavom; studentima će posuditi računala i sufinancirati internet

FOI produžuje trajanje nastave na daljinu, a njegovi predstavnici ističu da studentima osigurava i potrebne preduvjete – posuđuje im računala i sufinancira dodatni internetski promet.

FOI produžuje trajanje nastave na daljinu, a njegovi predstavnici ističu da studentima osigurava i potrebne preduvjete – posuđuje im računala i sufinancira dodatni internetski promet.

Fakultet organizacije i informatike (FOI) donio je odluku da će nastavu izvoditi online sve do početka zimskih praznika, odnosno do 23. 12. 2020. godine. 
– Akademska godina 2020/2021. na FOI-ju je započela prema hibridnom modelu, što znači da su studenti dijelom slušali nastavu u online okruženju, a dijelom u prostorima Fakulteta. Međutim, zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije od 2. 11. 2020. godine nastava se izvodi isključivo na daljinu, a sada je donesena odluka da se tzv. model C produlji sve do početka zimskih praznika na koje studenti odlaze 23. 12. 2020. godine. – najavila je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja
Odluka se odnosi na sveučilišne preddiplomske i diplomske studije te stručni preddiplomski studij u Varaždinu i studijskim centrima Križevci, Zabok i Sisak. S Fakulteta su pojasnili i kako funkcioniraju te kako će funkcionirati provjere znanja:
– Za vrijeme provođenja nastave na daljinu ispiti ili usmeni dio ispita pred povjerenstvom održavaju se u skladu s odlukom nositelja predmeta i važećim protuepidemijskim mjerama, no to je pretežito online. U proteklom razdoblju, od početka online nastave, više od 95% ispita i kolokvija održalo se na daljinu, a u razdoblju koje je pred nama kolokviji i ispiti bit će 100% online
Dekanica je istaknula:
– Rezultat je to kontinuiranog razvoja FOI-ja u području e-učenja, dijeljenja znanja i iskustva prepoznatih stručnjaka FOI-ja u e-učenju, edukacijama nastavnika s ciljem podizanja kvalitete e-predmeta te digitalnih kompetencija kao i odličnog FOI-jeva Centra za razvoj programskih proizvoda (pod voditeljstvom Darka Grabara, mag. inf.) koji pruža veliku potporu u organizaciji i provedbi online nastave, kao i u održavanju vlastite infrastrukture potrebne za online nastavu. FOI još od 2008. godine koristi sustav za e-učenje Moodle, a danas imamo više od 500 e-predmeta većinom najviše razine e-učenja koje naši studenti koriste u nastavnom procesu za komunikaciju i interakciju s nastavnikom i međusobno, za samovrednovanje, za predaju i ocjenjivanje zadataka, za održavanje kolokvija i ispita online, za pristup svim potrebnim digitalnim materijalima (videolekcijama, interaktivnim nastavnim materijalima, e-knjigama i dr.) i dr. Kako bismo podijelili svoja znanja i iskustva i pomogli drugima, razvili smo i FOI online portal, a održavamo i niz edukacija na temu nastave na daljinu za zainteresirane fakultete i sveučilišta.
S FOI-ja su također pojasnili da je uz sve materijale i aktivnosti na e-predmetima nastava na daljinu organizirana kao sinkrona, odnosno uživo, što znači da nastavnici i studenti koriste videokonferencijske sustave (primarno Big Blue Button i Zoom), i kao asinkrona, što znači da studenti preko sustava za e-učenje Moodle mogu pristupiti unaprijed pripremljenim digitalnim nastavnim materijalima, odnosno tekstualnom i interaktivnom sadržaju, snimkama predavanja itd.
– Kako smo svakodnevno u kontaktu s predstavnicima Studentskog zbora te nastojimo zajedno odgovoriti na sve izazove ovog izazovnog razdoblja, studenti su izuzetno zadovoljni s dosadašnjim izvođenjem nastave i kolokvija. – naveli su.
Ono što je posebno zanimljivo istaknuti jest da je Fakultet studentima osigurao tehničke preduvjete za neometano praćenje predavanja – otvorio im je mogućnost posudbe računala i web-kamera te im sufinancira dodatni internetski promet.
– Pravo na posudbu prijenosnog računala, kao i dodatni internetski promet, imaju svi u statusu redovitog ili izvanrednog studenta na FOI-ju, bez obzira na godinu i smjer studija. Studenti računala posuđuju na razdoblje od jednog semestra, a mogu ih koristiti na Fakultetu i kod kuće. Također, studentima smo ponudili dodatno sufinanciranje internetskog prometa prema trima modelima te sukladno odabranom modelu FOI sufinancira dodatni internetski promet. Dodatno, od ove akademske godine, na FOI-ju su osnovani i timovi za pružanje podrške u nastavi na daljinu studentima i nastavnicima. – poručili su. 
Dekanica prof. dr. sc. Begičević Ređep izjavila je još kako se ovakvim odlukama nastojalo pomoći studentima u osiguravanju potrebnih preduvjeta nužnih za cjelokupni nastavni proces na daljinu.
– U situaciji kada se nastava i ispiti održavaju na daljinu ne smije se dogoditi da studenti nemaju potrebne preduvjete za pristupanje predavanjima, kao i kolokvijima i ispitima. Također, otvorili smo i mogućnost dolaska na Fakultet za studente koji u prostorima Fakulteta žele pratiti online nastavu, a otvorena je i mogućnost rješavanja online kolokvija u prostorima Fakulteta, na fakultetskoj opremi uz sigurnu vezu i potporu nastavnika ili administrativnog osoblja. Naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera. – dodala je.
FOTO: WIKIPEDIA