LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt Study4Career

FOI-jevci će uskoro imati obaveznu praksu i na preddiplomskom sveučilišnom studiju

U sklopu projekta Study4Career studentima se žele pružiti praktične vještine za zapošljivost, a jedan od načina ostvarenja tog cilja upravo je uvođenje stručne prakse na preddiplomskom sveučilišnom studiju.

U sklopu projekta Study4Career studentima se žele pružiti praktične vještine za zapošljivost, a jedan od načina ostvarenja tog cilja upravo je uvođenje stručne prakse na preddiplomskom sveučilišnom studiju.

Koliko je stručna praksa tijekom studija bitna te u kolikoj mjeri doprinosi većoj kompetentnosti na tržištu rada, po završetku studija svjesni su gotovo svi studenti. Međutim, Fakultet organizacije i informatike otišao je korak dalje, pa je, osim već postojeće stručne prakse na diplomskom studiju i prakse na preddiplomskom stručnom studiju, odlučio praksu uvesti i na preddiplomskoj razini sveučilišnog studija, i to kao obaveznu. 

Studenti su do sada na posljednjoj godini diplomskih studija Informatike i Ekonomike poduzetništva te na trogodišnjem stručnom studiju Primjena informacijske tehnologije u poslovanju obavljali stručnu praksu, a novim pothvatom FOI-ja želi se ostvariti jedan od glavnih ciljeva projekta Study4Career – želi im se omogućiti stjecanje praktičnih vještina za zapošljivost kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti, odnosno provedbu stručne prakse te rad na konkretnim projektima s poslodavcima i podršku akademskom i karijernom razvoju kroz rad Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK). 
– Pilotiranjem stručne prakse u formi job shadowinga i na preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski sustavi i Poslovni sustavi želimo unaprijediti cijeli sustav stručne prakse, koji studentima FOI-ja omogućuje priliku za rano orijentiranje i profesionalno profiliranje, uvid u zanimanja, radna mjesta i radne zadatke u području IT-a čime im se daje prilika da identificiraju područje svog interesa i bave se njime u praktičnom dijelu svog završnog rada. – poručuje dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.
Nositelj je aktivnosti na Fakultetu Centar za podršku studentima i razvoj karijera koji djeluje od 2012. godine, a u svrhu čije je podrške rada u planu izrada aplikacije kojom će se omogućiti povezivanje studenata i poslodavaca.

– To će biti jedna od prvih aplikacija za podršku sveobuhvatnom radu karijernog centra, evidenciji studentskih izvannastavnih aktivnosti i njihovu karijernom usmjeravanju za vrijeme studija. – ističe doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić.

Također, u ovaj je projekt već uključeno 70 studenata preddiplomskog studija. Plan je da do ožujka 2023. godine bude uključeno čak više od 500 studenata, od kojih će minimalno 415 sudjelovati u provođenju stručne prakse.
FOTO: UNSPLASH