LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Interdisciplinarni diplomski studij

Filozofski fakultet dobiva novi diplomski studij

Filozofski fakultet u Rijeci od jeseni dobiva novi interdisciplinarni diplomski studij, Masters in Cognitive Sciences: Cognition and the Mind.

Filozofski fakultet u Rijeci od jeseni dobiva novi interdisciplinarni diplomski studij, Masters in Cognitive Sciences: Cognition and the Mind.

Novi interdisciplinarni diplomski studij Masters in Cognitive Sciences: Cognition and the Mind, koji će se održavati na Filozofskom fakultetu u Rijeci, mogu upisati svi studenti koji će imati završen preddiplomski studij. Studij će se u potpunosti izvoditi na engleskom jeziku, a u prvih dvaju rokova imali su prijave iz dvanaest različitih država, piše Novi list.
 

Do sada upisani studenti završili su razne prijediplomske smjerove, od onih koji se tradicionalno ubrajaju pod kognitivne znanosti, kao na primjer filozofija, psihologija i lingvistika, do medicine, socijalne pedagogije, općih društvenih znanosti i ekonomije. Neki kandidati završili su ili završavaju i diplomski studij. Na studij primamo 20 studenata, a kvota je relativno mala kako bismo se što bolje mogli prilagoditi strukturi studentske grupe, njihovim interesima i već postojećim kompetencijama te njihovoj integraciji u znanstveno-istraživački rad, rekla je  voditeljica studija, doc. dr. Ljerka Ostojić.


Trenutno je u tijeku i posljednji natječaj za upis, a rok za prijave je 25. kolovoza. Ovaj je interdisciplinarni studij znanstveno-istraživački orijentiran, a fokus je na samostalnom istraživačkom radu studenata kao svojevrsna priprema za nastavak akademske karijere ili istraživačke karijere u industriji.


Kognitivna znanost


Voditeljica studija Ostojić rekla je da  je kognitivna znanost interdisciplinarna znanost koja proučava um – ovaj je na integraciji filozofije i psihologije, a komplimentiraju ga i druge discipline kognitivnih znanosti. Ostojić je pojasnila i da je studij primarno zamišljen kao svojevrsna priprema za daljnji nastavak akademske karijere, te omogućuje studentima temeljnu pripremu za upis doktorata u području kognitivne znanosti ili u jednoj od njenih subdisciplina, i unutar i izvan Hrvatske. Ostojić je rekla i da će studenti ovog studija imati brojne opcije za zapošljavanje.
 

Što se tiče mogućih pozicija na kojima se kognitivni znanstvenici mogu zaposliti u industriji, one su raznovrsne i vjerojatno će se u sljedećih 10 godina i dalje širiti. Pogledamo li izvan Hrvatske, vidimo česta zaposlenja u javnom i privatnom sektoru: u podatkovnoj znanosti, consultingu, raznim područjima koja se bave automatizacijom i umjetnom inteligencijom i slično. Tržište rada unutar Hrvatske nalazi se na početku, ali kompanije koje rade na globalnom tržištu već znaju za sam kadar kognitivnih znanstvenika, pa smo tako i mi odmah ostvarili suradnju s Infobipom i Protech Automationom, objašnjava doc. dr. Ostojić.


Studij će izvoditi novoosnovana samostalna Katedra za kognitivne znanosti, koju za sada prvenstvno čine članovi Odsjeka za psihologiju, Odsjeka za filozofiju i Odsjeka za anglistiku. Osigurane su i stipendije za studente, pa je tako ove godine troje studenata uspjelo upisati studij bez plaćanja školarine, za obje godine diplomskog studija.


Strani predavači
 

Nastavu će održavati 19 predavača s Filozofskog fakulteta, vanjski suradnici iz Hrvatske, uključeni i stalni vanjski suradnici i pozvani predavači s institucija u raznim državama. Ostojić je naglasila da će sudjelovati i predavači iz partnerskih institucija unutar međunarodnih mreža sveučilišta YUFE i YERUN, piše Novi list.
 

Također, studenti na drugoj godini, koja je cijela posvećena radu na diplomskom projektu, mogu i do četiri mjeseca provesti na nekoj drugoj instituciji, uključujući one izvan Hrvatske, obično kako bi radili na nekom aspektu svog diplomskog rada.


Proces selekcije za sve studente isti je: kandidati šalju ispunjenu prijavu e-poštom, dokumentaciju o prijediplomskom studiju, životopis i ispunjeno strukturirano motivacijskom pismo, koje mora sadržavati odgovore na tri pitanja. Jedno od tih pitanja traži i da naprave kratki nacrt istraživanja na neku od tema unutar kognitivnih znanosti koja ih zanima. Oni najbolji zatim su pozvani i na kratki online intervju od 20 minuta, koji je ujedno i evaluacija kompetencija engleskog jezika.

FOTO: YOUTUBE