LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spoj tehnologije i inženjeringa

Fightbotics: kako su nastale borbe robota?

Povijesni razvoj borbi robota – kako su osvojile srca studenata FER-a i FSB-a.

Povijesni razvoj borbi robota – kako su osvojile srca studenata FER-a i FSB-a.

Bliži se nova i veća sezona Fightboticsa, a ekipa s FER-a i FSB-a zaslužna za vođenje njihove stranice, odlučila je ispričati ljubiteljima tog događaja nešto više o povijesti borbi robota. 
 

Prva borba robota


Još sedamdesetih godina prošlog stoljeća počela su prva amaterska natjecanja. Naime, amateri su gradili male robote i međusobno se natjecali. Borbe su na popularnosti dobile tek krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.
 

Critter Crunch

 

Jedan od ključnih trenutaka u povijesti borbi robota bio je MileHiCon, održan 1989. godine u Denveru, Colorado. Na ovoj znanstveno-fantastičnoj konvenciji, entuzijastična grupa sudionika organizirala je prvo natjecanje borbi robota pod nazivom Critter Crunch. Iako su ovi rani mečevi bili daleko jednostavniji od modernih borbi robota, ovaj događaj postavio je temelje za ono što će kasnije postati popularni koncept BattleBotsa i sličnih natjecanja.  stoji u objavi Fightboticsa.

 

Robot wars


Zatim su roboti dobili zasluženo mjesto na televiziji, u prvoj takvoj emisiji Robot Wars. Pokrenuo ju je 1992. godine američki inženjer Marc Thorpe, a emisija je potaknula rast interesa za borbama robota. Borbe robota nastavile su osvajati srca televizijske publike, ali su i potaknula organizaciju raznih natjecanja diljem svijeta.

Borbe robota evoluirale su iz skromnih početaka u domaćim radionicama do globalnih događaja kao što je BattleBots. Ova priča predstavlja spoj tehnologije, inženjeringa i kreativnosti, koja je osvojila srca mnogih pa tako i naša. – poručili su iz Fightboticsa.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA