LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Još jedan u nizu problema

FFZG još nije upisao neke studente u višu godinu – ostali su bez studentskih prava

Studenti Filozofskog fakulteta našli su se u pravim problemima jer im nisu pravovremeno odobrene molbe za upis u višu godinu studija.

Studenti Filozofskog fakulteta našli su se u pravim problemima jer im nisu pravovremeno odobrene molbe za upis u višu godinu studija.

Upis u višu godinu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojemu studiraju tisuće studenata započeo je 5. listopada 2020. godine i trajao sve do 14. listopada. Obavljao se putem sustava molbe.ffzg.hr i bio je sasvim jednostavan, osim ako ste te (ne)sreće da ste za svaki predmet morali profesoru slati molbu koju on mora odobriti te zatim sve to prilagati u sustav, što je bio slučaj kod studenata koji studiraju kombinaciju 4+1/3+2.

Naime, studentska prava svim su studentima vrijedila do četvrtka, 15. listopada 2020. godine, što znači da je  od tog dana nekolicina ostala bez njih jer nisu uspjeli na vrijeme obaviti upis, odnosno nije im do tog datuma odobrena molba. To znači da studenti, dok im se ne odobre molbe i dok ne budu upisani u godinu, neće imati studentska prava – neće moći jesti u menzi ili raditi preko studentskog ugovora, niti im se tada automatski produžilo pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje, a jednako tako neće moći dostaviti potvrdu o redovitom upisu godine potrebnu za javni prijevoz i druge studentske pogodnosti.

Danas, 18. listopada, dio studenata još uvijek nije upisan, a jedna je od njih i studentica 4. godine: 
– Netko možda može preživjeti bez studentskih prava, pa tako i ja mogu preživjeti bez menze nekoliko dana, ali istovremeno se samostalno uzdržavam obavljanjem studentskih poslova i ne mogu si priuštiti neizvjesnost oko upisa jer ne mogu ni poslodavcu reći koliko dugo neću moći raditi. Najgore mi je što ne znam točan dan i vrijeme, nego se samo moli za strpljenje.
Zadnjeg dana upisa, 14. listopada, na stranici FFZG-a objavljena je obavijest sa sljedećim sadržajem:
– Sve molbe zaprimljene preko aplikacije molbe.ffzg.hr bit će riješene i svi studenti će biti upisani. Studentska služba moli studente za malo strpljenja jer se radi o povećem broju zaprimljenih molbi.
Na naše upite ponovno nije odgovorio prodekan za nastavu i studente, dok smo iz Info-centra dobili informaciju da je referada dobila poveći broj molbi te da se studente moli za strpljenje. Studentski pravobranitelj otkrio nam je da je upoznat s problemom te da isti rješava individualno:

– Do sada sam sve pojedinačne slučajeve s FFZG-a rješavao individualnim dopisima, a u rješavanju cjelokupnog problema na FFZG-u surađujem i sa Studentskim zborom Sveučilišta i s Rektoratom UNIZG-a.

Pravobranitelj je, također, pozvao sve studente da mu se obrate u nadolazećem terminu u srijedu, 21. listopada, u 10 sati na adresi Savska cesta 25 prema Student servisu, kako bi studenti imali mogućnosti pojasniti svoju situaciju i uživo, naravno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Oko problema se aktivirao i Studentski zbor Filozofskog fakulteta pa će, čini se, sve biti prepušteno njihovu djelovanju s obzirom na to da se s Fakulteta nitko nije oglasio o spomenutom problemu.
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR