LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Donacija knjiga

FFOS i Veleposlanstvo Irske uspostavili suradnju

Odsjek za engleski jezik i književnost FFOS-a i Veleposlanstvo Irske uspostavili su suradnju povodom Bloomova dana.

Odsjek za engleski jezik i književnost FFOS-a i Veleposlanstvo Irske uspostavili su suradnju povodom Bloomova dana.

Veleposlanstvo Irske u Republici Hrvatskoj doniralo je Odsjeku za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku vrijedne knjige te je time uspostavljena suradnja između tih dviju institucija u sklopu ovogodišnje proslave Bloomsdaya (Bloomova dana).

Bloomsday je kulturni festival kojim se širom svijeta svake godine 16. lipnja odaje počast životu i radu jednog od najpoznatijih pisaca irskog modernizma Jamesu Joyceu, koji je početkom 20. stoljeća imao i hrvatsku adresu. Joyce je, naime, od listopada 1904. do ožujka 1905. predavao engleski austrougarskim časnicima u Puli. Datum nije odabran slučajno jer je 16. lipnja 1904. Joyce upoznao svoju buduću ženu, Noru Barnacle te je isti datum odabrao i za jednodnevnu modernističku odiseju Leopolda Blooma u svome romanu Uliks.

Donaciju Veleposlanstva uime Odsjeka primila je doc. dr. sc. Ljubica Matek, voditeljica Katedre za književnost engleskog govornog područja. Riječ je o djelima koja su u okviru kolegija Pregled engleske književnosti II obvezne lektire studentima preddiplomskog studija engleskog jezika i književnosti, i to Joyceovim romanima Uliks i Portret umjetnika u mladosti te zbirci priča Dublinci, poručuju s Odsjeka. 

FOTO: PIXABAY