LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odabrano arhitektonsko rješenje

FERIT će dobiti Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva vrijedan 200 milijuna kn

Osječki kampus za nekoliko bi godina trebao biti bogatiji za Znanstveno-istraživački centar FERIT-a koji je osmislio zagrebački tim BIRO.

Osječki kampus za nekoliko bi godina trebao biti bogatiji za Znanstveno-istraživački centar FERIT-a koji je osmislio zagrebački tim BIRO.

Odabrano je najbolje arhitektonsko rješenje zgrade Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva, koja će biti izgrađena na Kampusu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prenosi HRT.

Cilj natječaja bio je dobiti najfunkcionalnije rješenje, a cilj korištenja Centra, kako je otkrio dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Dragutin Žagar za HRT, jest razvijati izvrsnost i inovativnost u spomenutim područjima kako bi na koncu srednje poduzetništvo uz pomoć ekonomije postalo konkurentno.

Na natječaj je pristiglo 18 rješenja, no titulu najboljeg odnijelo je rješenje tima BIRO iz Zagreba u kojemu su Hrvoje Arbanas, Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić, Vana Pavlić i Mario Peko, a čiji je rad funkcionalan te je udovoljio estetskim i ekološkim, kao i zahtjevima uštede energije. Krov njihova Centra ima internu vjetroelektranu i obojen je zelenilom, dok je sami Centar podijeljen u tri cjeline sa zelenim atrijima između.
– Ovim projektom osigurat će se izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju pametne nula-energetske zgrade, bruto površine oko 15.833,33 m2, što bi osiguralo kvalitetne prostore i opremu za provođenje vrhunskih istraživanja, objedinilo etablirane istraživačke grupe u okviru FERIT-a i omogućilo opremanje više od 30 laboratorija sofisticiranom opremom u okviru znanstveno-istraživačkog centra. 

Svrha znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva prvenstveno je pružanje vrhunskih uvjeta za znanstveno-istraživački rad u područjima naprednih elektroenergetskih tehnologija i sustava, inteligentnih vozila, naprednih industrijskih sustava, inteligentnih sustava i robotike, računarstva visokih performansi, biomedicinskog inženjerstva, multimedijskih sustava te informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svim područjima njihove primjene. – objavio je ranije FERIT na službenoj web-stranici.
Sam projekt vrijedan je 9 milijuna kuna, dok građevinski dio vrijedi 200 milijuna kuna. Centar bi se nalazio u blizini Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, na lokaciji na kojoj su, prema onome što je dekan Žagar izjavio za HRT, arheološka iskapanja završena, pa se završetak radova očekuje za 4 ili 5 godina.
FOTO: FERIT