LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Visoko obrazovanje

FER upisuju najbolji maturanti, pokreće se i studij na engleskom, no muči ih nedostatak prostora

Dekan zagrebačkog FER-a pohvalio se uspjesima fakulteta i novostima koje pripremaju. No, osvrnuo se i na probleme s kojima se susreću.

Dekan zagrebačkog FER-a pohvalio se uspjesima fakulteta i novostima koje pripremaju. No, osvrnuo se i na probleme s kojima se susreću.

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računalstva ove godine upisao je 640 brucoša, a dekan Goran Gledec za Jutarnji je izjavio da su upravo novoupisani ferovci najbolje što Hrvatska trenutačno ima. Naime, čak njih 429 nalazi se na popisu tisuću najboljih maturanata gledajući višu razinu mature iz matematike, a njih 445 je među tisuću najboljih prema maturi iz fizike. Na FER-u će studirati i ovogodišnja dobitnica nagrade Marin Soljačić za najbolje rezultate iz fizike i matematike – najmaturantica Iva Barać.

Dekan Gledec za Jutarnji najavljuje da na jesen 2020. na Fakultetu elektrotehnike i računalstva planiraju pokrenuti studij na engleskom jeziku. Žele se orijentirati na azijska tržišta – Indiju, Pakistan i Kinu, ali i na bliže zemlje poput Kosova i Sjeverne Makedonije.

– Neke ankete pokazuju da je jako puno studenata zainteresirano slušati predavanja na engleskom jer je to jezik znanosti i struke, a preddiplomski studij na engleskom jeziku već je akreditiran. Inače, već ove jeseni dolazi nam deset kineskih studenata na diplomski studij energetike. – rekao je Gledec za Jutarnji.

Gledec se pohvalio i brojem projekata kojim dostižu Institut Ruđer Bošković. No, istaknuo je kako je Institut u pogledu financija ipak nešto bolji.

– Trenutačno se na FER-u odvija 171 projekt, 75 posto je domaćih, a 25 posto međunarodnih. – kazao je.

FER-ov dekan također je istaknuo kako smatra da podrška FER-u i STEM-u treba pokazati i u praksi jer fakultet vodi borbu s nedostatkom prostora, a od posljednje nadogradnje prošlo je 30 godina.

FOTO: WIKIPEDIA