LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet elektrotehnike i računarstva

FER osmislio „Branku”, AI pomoćnicu za lakši upis na fakultet

„Uvođenjem AI asistenta želimo pomoći brucošima da se što bolje snađu pri upisu studija, a studentskoj službi omogućiti dovoljno vremena za administraciju brojnih prijava.”

„Uvođenjem AI asistenta želimo pomoći brucošima da se što bolje snađu pri upisu studija, a studentskoj službi omogućiti dovoljno vremena za administraciju brojnih prijava.”

Foto: FER, virtualni asistent Branka

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u suradnji s Infobipom, prvim hrvatskim jednorogom, razvio je inovativni chatbot imena Branka, namijenjenog budućim studentima kako bi im olakšao proces upisa na fakultet. Chatbot je nazvan po prvoj hrvatskoj doktorici znanosti iz područja elektrotehnike, prof. emer. dr. sc. Branki Zovko Cihlar, koja je ostavila značajan trag u znanstvenoj zajednici.

Branka koristi naprednu tehnologiju umjetne inteligencije kako bi odgovarala na najčešća pitanja studenata, vodila ih kroz postupak upisa te pružala brzu i učinkovitu podršku. Pristup Branki moguć je preko poveznice, gdje se klikom na chat-ikonicu u desnom donjem kutu ekrana otvara prozor u kojem vas AI pomoćnica pozdravlja riječima: Bok, ja sam Branka, kako ti mogu pomoći?.

Najpopularnija zagrebačka brucošijada dovodi preko 15 izvođača! Ove godine ima i jedna novost




 

„Uvođenjem AI asistenta želimo pomoći brucošima da se što bolje snađu pri upisu studija, a studentskoj službi omogućiti dovoljno vremena za administraciju brojnih prijava. Ovo je vrlo zanimljivo i korisno iskustvo te vjerujem da ćemo proširiti primjenu sličnih rješenja. FER kontinuirano istražuje mogućnosti korištenja umjetne inteligencije u obrazovanju inženjera u suradnji s vodećim visokoškolskim institucijama u Europi. Projekt je realiziran uz podršku Infobipa, te uz sudjelovanje studenata i alumnija, kojima posebno zahvaljujem.” – istaknuo je dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas.


FER okupio preko 200 nastavnika srednjoškolskih STEM predmeta, uručene i zahvalnice ravnateljima


Taj projekt označava početak dugoročne suradnje između FER-a i Infobipa, usmjerene na razvoj inovativnih rješenja koja će koristiti ne samo obrazovnim institucijama već i široj zajednici.
 

„Ponosni smo na suradnju s FER-om i vjerujemo da će ovaj chatbot značajno unaprijediti iskustvo upisa za buduće studente. Ovo je samo početak naših zajedničkih napora u istraživanju i razvoju naprednih tehnologija.” – izjavio je Ervin Jagatić, direktor za AI proizvode u Infobipu.


Suradnja FER-a i Infobipa ne samo da poboljšava usluge za buduće studente nego i otvara dodatne mogućnosti za zajednička istraživanja i razvoj novih rješenja. Studenti će imati priliku sudjelovati u praksama i projektima unutar Infobipa, stječući vrijedna iskustva i znanja potrebna na tržištu rada, dok će Infobipovi stručnjaci mentoriranjem dodatno obogatiti njihovo obrazovanje i profesionalni razvoj.
IZVOR: FER
FOTO: FER