LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Privlači novac i projekte EU

FER je vodeća hrvatska istraživačka institucija

Zagrebački Fakultet elektotehnike i računarstva (FER) u posljednjih je 6 godina privukao oko 16 milijuna eura kroz različite programe, čime se pozicionirao kao vodeća hrvatska istraživačka institucija.

Zagrebački Fakultet elektotehnike i računarstva (FER) u posljednjih je 6 godina privukao oko 16 milijuna eura kroz različite programe, čime se pozicionirao kao vodeća hrvatska istraživačka institucija.

 Zagrebački Fakultet elektotehnike i računarstva (FER), u posljednjiih je 6 godina privukao oko 16 milijuna eura kroz različite programe. Time se pozicionirao kao vodeća hrvatska istraživačka institucija u 2011. i 2012. godini prema izvješću European Research Ranking. Pri tome, brojem projekata i financijskim iznosima ugovora potpisanih s Europskom komisijom dominira ne samo na Sveučilištu u Zagrebu, već i u cijeloj Hrvatskoj. 

Do sada je najviše sudjelovao u okvirnim europskim istraživačkim programima kao što je FP7, ali i bilateralnim i multilateralnim programima te programima „NATO - Science for Peace” i slično. Trenutno sudjeluje u stotinjak takvih projekata, a ulaskom Hrvatske u EU dobili su priliku sudjelovati u fondovima EU, što su obilato iskoristili. Od siječnja 2014. godine ušli su u Europski okvirni program za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine - Obzor 2020., u sklopu kojeg su prijavili čak 30 projekata tijekom protekle godine Tri su prijavljena projekta pred potpisivanjem, dok za ostale još uvijek čekaju završetak evaluacije, koji se očekuje tijekom 2015.

I prije ulaska u EU, FER je sudjelovao u privlačenju novca iz predpristupnih fondova namijenjenih pripremi zemalja kandidata za članstvo. Nositelji su četiri takva projekta, a u još četiri bili su partneri. Od 5,2 milijuna eura, kolika je bila ukupna vrijednost tih projekata, FER-u su pripala 2 milijuna. Kroz strukturne fondove EU, koji se odnose na regionalni razvoj, do sada su uspjeli povući nešto više od 2 milijuna eura, a od 19 odobrenih projekata, FER je nositelj četiriju. Uvjet za apliciranje za ta sredstva bila je suradnja s nekim iz poslovnog sektora, što znači da FER istražuje u skladu s potrebama hrvatskog gospodarstva, pri čemu stvara bazu novih ideja i rješenja koja čine osnovu gospodarskog rasta i konkurentnosti gospodarstva. Dodatno, u okviru Europskog socijalnog fonda, tj. kroz program „Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013.” prijavljeno je čak 37 projekata, koji su trenutačno u fazi vrednovanja.

– To sve pokazuje da je FER pravi istraživački fakultet - i to nije floskula. Sljedeći zanimljiv podatak to potvrđuje: u programu FP7 prosječna uspješnost dobivanja novih projekata na razini Hrvatske iznosi 16,99%, na razini zemalja članica EU 21,60%, dok je na FER-u uspješnost čak 25,23%! Jedna od naših misija je da potičemo nastavnike i suradnike na istraživanje. Osnovali smo i Centar za potporu istraživanju i transfer tehnologije čiji je cilj da kolege koji rade na projektima imaju administrativnu i tehničku podršku. – izjavio je prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan FER-a, za Poslovni.hr.