LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvi združeni sveučilišni diplomski studij

FER i FSB predstavili prvi studij biomedicinskog inženjerstva: korak prema rješenju izazova u zdravstvu

Tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 milijardi eura, s gotovo 650 000 zaposlenih, u oko 26 000 kompanija.

Tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 milijardi eura, s gotovo 650 000 zaposlenih, u oko 26 000 kompanija.

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) predstavili su javnosti prvi združeni sveučilišni diplomski studij, Biomedicinsko inženjerstvo u Hrvatskoj. Uz FER kao nositelja studija i FSB kao partnera, u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (MEF).

Pokretanje prvog diplomskog studija biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj predstavlja važan korak prema rješavanju suvremenih izazova u zdravstvenom sustavu, posebno u kontekstu starenja društva i rastućih troškova liječenja u EU i svijetu. Studenti će po prvi put moći steći kvalifikaciju magistar inženjer/magistra inženjerka biomedicinskog inženjerstva s pripadajućim stručnim nazivom mag. ing. biomeding.


Tržišna vrijednost biomedicinskog inženjerstva u Europskoj uniji iznosi 110 milijardi eura, s gotovo 650 000 zaposlenih, u oko 26 000 kompanija, što svjedoči o značaju biomedicinskog inženjerstva. Budući magistri inženjeri zapošljavat će se u poduzećima koja se bave razvojem, prodajom i podrškom biomedicinskih proizvoda te u privatnim i javnim zdravstvenim institucijama. FER ovim studijem dodatno podupire izvrsnost i konkurentnost domaćeg kadra.

FER i FSB prvi u Hrvatskoj uvode združeni studij Biomedicinsko inženjerstvo


 

„Uprava Sveučilišta u Zagrebu pozdravlja novi diplomski studijski program ‘Biomedicinsko inženjerstvo’, koji predstavlja prvi program u RH koji omogućuje stjecanje kvalifikacije magistra biomedicinskog inženjerstva i koji omogućuje da studenti steknu znanja potrebna za rad na inženjerskim poslovima razvoja uređaja i softvera u zdravstvenim ustanovama i steknu novu kvalifikaciju, koju do sada nije bilo moguće steći. Biomedicinski inženjeri su vrlo važni dionici u modernim zdravstvenim sustavima na više razina i ovaj združeni diplomski studij predstavlja jako dobru praksu na Sveučilištu te čestitam kolegama s FER-a i FSB-a na osnivanju ovog važnog studija. Siguran sam da će polaznici biti vrlo zadovoljni, a kao specijalistu radiologije vrlo mi je drago da će se dodatno unaprijediti i biomedicinsko oslikavanje i zdravstveni sustav u cijelosti.”  poručio je prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Boris Brkljačić.

 

„Ovo je veliki korak za biomedicinsko inženjerstvo u Hrvatskoj, kvalitetu programa jamči višedesetljetno iskustvo obaju fakulteta u istraživanju i nastavi u ovom području kao i suradnja s medicinskim fakultetom. Suradnja na multidisciplinarnim inicijativama strateški je cilj FER-a, a povezanost i otvorenost su naše temeljne vrijednosti.”  naglasio je dekan FER-a prof. dr.sc. Vedran Bilas. 

 

„Kao liječnik-kardiolog i znanstvenik svesrdno podržavam diplomski studij Biomedicinsko inženjerstvo na Sveučilištu u Zagrebu. U mnogim medicinskim specijalnostima sučeni smo s fascinantnim tehnološkim napretkom, koji nerijetko postaje i conditio sine qua non u modernom praktičnom djelovanju, kao i u sudjelovanju u napretku medicinske znanosti. Biomedicinski inženjeri karika su koja nedostaje u hrvatskome zdravstvu, posebice u tercijarnim centrima odnosno sveučilišnim klinikama. Takvi inženjeri trebali bi postati važni sudionici interdisciplinarnih timova u sustavu zdravstva, zajedno s liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima. Time ćemo ostvariti bitan iskorak u unaprjeđenju struke i znanosti u hrvatskoj medicini i biti spremni na izazove koje donosi budućnost – još veća tehnologizacija, primjena robotike, umjetne inteligencije i biotehnologije, a sve to radi racionalne i uravnotežene primjene trenutnih i novih tehnologija, s jedinim ciljem promicanja zdravlja i što bolje dijagnostike i liječenja naših građana.”  pozdravio je pokretanje novog studija dopredsjednik HAZU-a i akademik prof. dr. sc. Davor Miličić.

 

„Novi diplomski studij biomedicinskog inženjerstva osmišljen je kako bi studentima pružio suvremeno obrazovanje koje integrira inženjerske principe s medicinskim znanjima. Studijski program koji se temelji na najnovijim istraživanjima i tehnološkim trendovima zajednički izvode dva vodeća hrvatska tehnička fakulteta, FER i FSB, u suradnji s Medicinskim fakultetom. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na novi program i postanu dio zajednice koja će oblikovati budućnost biomedicinskog inženjerstva.”  pozvao je buduće studente dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković.


Donesen je novi pravilnik o studiranju na zagrebačkom sveučilištu


Studenti se odabirom izbornih predmeta mogu usmjeriti na područja kao što su biomehanika, konstruiranje i proizvodne tehnologije u biomedicini, bioinstrumentacija, bioinformatika, znanost o podacima u biomedicini, informacijski sustavi u biomedicini i zdravstvu, obrada i analiza biomedicinskih signala, te obrada i analiza biomedicinskih slika.

Studijski program, konkurentan odgovarajućim studijima drugih svjetskih sveučilišta, traje dvije godine, a završava stjecanjem 120 ECTS bodova te izradom i obranom diplomskog rada. Prva generacija studenata bit će upisana u akademskoj godini 2024./2025., a upisna kvota na ljetnom roku iznosi 30 studenata.
 

„Znanstvena zajednica u Hrvatskoj drži korak sa svjetskim istraživanjima u području biomedicinskog inženjerstva, no dosad u Hrvatskoj nije bilo moguće steći kvalifikaciju biomedicinskog inženjera. Uvođenje prvoga diplomskoga studija Biomedicinsko inženjerstvo stavlja Hrvatsku uz bok drugih EU i svjetskih zemalja sa takvim studijima. Novi diplomski studij pružit će strukturirano obrazovanje i specijalizaciju stručnjaka koji su ključni za budućnost hrvatskog zdravstva te omogućiti stjecanje kvalifikacije magistra / magistre biomedicinskog inženjerstva.”  poručio je voditelj studija akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić.

 

„Razvoj novih tehnologija naglašava važnost integracije tehnike u medicinsku praksu, čime je biomedicinsko inženjerstvo postalo neizostavan dio modernih zdravstvenih, ali i obrazovnih sustava - u državama EU postoji oko 300 studijskih programa iz područja biomedicinskog inženjerstva.”  istaknula je članica odbora studija prof. dr. sc. Tanja Jurčević Lulić.


Studenti koji su završili prijediplomski studij FER-a, prijediplomski studij FER-a i FSB-a Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori u Šibeniku, prijediplomski studij FSB-a Strojarstvo ili prijediplomski studij FSB-a Mehatronika i robotika, mogu bez predmeta razlike upisati združeni sveučilišni diplomski studij Biomedicinsko inženjerstvo. Studij mogu upisati i studenti koji su završili prijediplomski studij na drugim tehničkim fakultetima u Hrvatskoj ili inozemstvu, uz eventualni upis predmeta razlike.
IZVOR: FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA
FOTO: FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA U ZAGREBU, BIOMEDICINSKO INŽENJERSTVO