LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uhvaćeni na djelu

Fakultet upisivao preko kvote; studenti platili školarinu 1990,84 eura pa ostali bez mjesta

Studenti su obavili upise na Diplomski studij Sestrinstva Sveta Nedjelja na Fakultetu za dentalnu medicinu, platili upisninu od 1990,84 eura i počeli izvršavati studentske obaveze, a onda ih je dočekalo neugodno iznenađenje.

Studenti su obavili upise na Diplomski studij Sestrinstva Sveta Nedjelja na Fakultetu za dentalnu medicinu, platili upisninu od 1990,84 eura i počeli izvršavati studentske obaveze, a onda ih je dočekalo neugodno iznenađenje.

Nakon upisa na Diplomski studij Sestrinstva Sveta Nedjelja na Fakultetu za dentalnu medicine i zdravstvo, dva je tjedna oko 90 studenata ovog izvanrednog studija pohađalo predavanja u Zagrebu, pripremalo seminarske radove, počelo održavati seminarske prezentacije te čak prijavljivati nadolazeći ispit iz prvog odslušanog predmeta.

Svoje studentske obaveze obavljali su sve do subote, 21. listopada kada jedan od studenata u WhatsApp-grupu pod nazivom „FDMZ“, koja se sastoji od 89 članova, šalje od Fakulteta novo objavljenu rang listu, ovoga puta s crtom povučenom pod brojem 70. Zatim 20 studenata koji se nalaze „ispod crte“ pokušava provjeriti svoj status o studiranju na Studomatu, no najednom više nema pristup svojim računima.

 

FOTO. Stara rang lista - Screenshot iz dokumenta "RANG LISTA za upis na Sveučilišni diplomski studij Sestrinstvo, dislocirani studij u Svetoj Nedelji u akademsku godinu 2023./2024." objavljenog 30. rujna 2023

 

FOTO: Druga rang lista "RANG LISTA za upis na Sveučilišni diplomski studij Sestrinstvo, dislocirani studij u Svetoj Nedelji u akademsku godinu 2023./2024." objavljenog 20. listopada 2023.
 

Iz dokumenta kojem je pristupljeno 30. rujna. 2023., vidi se da kvota za Sveučilišni diplomski studij Sestrinstva Sveta Nedjelja na Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo iznosi 70 studenata.

Screenshot iz dokumenta "NATJEČAJ ZA UPIS STUDENATA U I. GODINU DIPLOMSKIH SVEUČILIŠNIH STUDIJA U AKADEMSKOJ GODINI 2023./2024 "
 

Kandidati čiji je redni broj bio iznad 70., po upisnoj kvoti nisu trebali moći upisati navedeni studij u akademskoj godini 2023./2024., no kroz daljnju komunikaciju s ­­­­referadom Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo saznaju da svi koji su pristupili prijemnom mogu upisati fakultet, unatoč priloženom kvotnom ograničenju. To se i dogodilo.

Prema informacijama jedne od preko kvote upisanih studentica, radi se o 20 dodatno upisanih studenata.
 

„U subotu je nastao kaos nakon što je netko u WhatApp grupu poslao novu rang listu, odmah sam išla provjeriti stanje na Studomatu jer sam već bila prijavila jedan ispit, no prijava u sustav mi nije prolazila. Fakultet nas još nije kontaktirao ni o čemu, ništa nam nije jasno. Je li moguće da smo ostali bez mjesta na faksu i 1990 eura?“, zapitala se studentica.


Pokušali smo telefonskim putem kontaktirati Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo te saznati što će se dogoditi sa studentima koji su upisani preko kvote, ali i sa školarinama koje su platili. Na pozive nam se nitko nije javio, a odgovor na upit putem e-maila, još čekamo.
FOTO: SLUŽBENA STRANICA FDMZ-A VIA CANVA, ILUSTRACIJA