LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravila ponašanja za studente

Fakultet objavio bonton: neprimjereno učiti iz skripte, kopirati literaturu, privlačiti pozornost odjećom, stvarati zvukove...

U akademskom bontonu stoji da je neprimjereno učiti iz skripte, kopirati literaturu, raditi greške u radovima, stvarati ometajuće zvukove na nastavi, oblačiti se tako da se privlači pozornost...

U akademskom bontonu stoji da je neprimjereno učiti iz skripte, kopirati literaturu, raditi greške u radovima, stvarati ometajuće zvukove na nastavi, oblačiti se tako da se privlači pozornost...

Ekonomski fakultet u Osijeku objavio je akademski bonton za studente Fakulteta kojim se, kako navode, objedinjuju nepisana pravila akademske zajednice. 

Sastoji se od pisanih normi koje su izravno podređene zakonu, sveučilišnim statutima i pravilnicima i nepisanih normi koje se prenose usmenom predajom i, navode, izgrađuju ugled studenata, profesora i akademske ustanove na kojoj se primjenjuju.

Dio bontona posvećen je upoznavanju studenata s pravilnim pisanjem titula, ali i pravilnim ophođenjem studenata prema osobama s titulama, odnosno profesorima, docentima, asistentima... Tako u bontonu stoji da se mlađa osoba ili osoba bez titule prva predstavlja osobi starijoj po godinama ili zvanju.

Također, uvijek prvo pozdravljaju studenti, a profesori uzvraćaju pozdravom. Neprihvatljivi su skraćeni pozdravi i žargonski rječnik. Studentima je, uz to, pojašnjeno da se profesorima i ostalom nastavnom osoblju obraćaju s Vi, dok se profesori njima obraćaju s Kolega

Nije primjereno niti unositi se drugoj osobi u lice prilikom razgovora u akademskom okružju, kao ni dodirivati drugu osobu, a potrebno je držati i dostatnu udaljenost

Sljedeći dio bontona posvećen je pravilima ponašanja na nastavi na Fakultetu. Definirana je akademska četvrt kao nepisano pravilo da se na nastavu smije kasniti 15 minuta. Zanimljivo je da se, ako nakon isteka akademske četvrti nastavnik ne započne s nastavom, akademski sat odgađa. 

Nastavu je također neprimjereno ometati kašnjenjem te ulaženjem i izlaženjem iz predavaonice. Za vrijeme nastave neprimjereno je žvakati, jesti i piti. Također, nastavu se ne smije ometati tipkanjem, telefoniranjem i stvaranjem ometajućih zvukova

Studenti posebno trebaju paziti i na odjeću koju nose kako ne bi njome previše privlačili pozornost: 
– Odjevni predmeti studenata primjereni su odjeći predviđenoj za susretanje u javnim ustanovama. Izbjegava se privlačenje pozornosti odjećom jer su akademske ustanove usmjerene umnim izazovima i dostignućima – stoji u bontonu. 
Postavljanje pitanja nakon predavanja također se potiče jer se, kako stoji u bontonu, radi o činu akademske ljubaznosti kojim se pokazuje zainteresiranost za temu predavanja. 

Dio bontona rezerviran je i za pristup literaturi, ali i definiranje poželjnih navika studenata. Tako je, primjerice, poželjno nastavnim gradivom ne ovladavati učenjem iz skripta, nego samostalnim istraživanjem obvezne i preporučene literature.

– Uporaba skripta obezvrjeđuje akademsku težnju za dostizanjem vrsnoće – stoji u akademskom bontonu. 

Kopiranje literature predstavlja teži oblik povrede akademskog bontona jer se radi o otuđivanju intelektualnog vlasništva i intelektualnog prava. 

Neprihvatljivo je i u seminarskim radovima raditi pravopisne, fonološke, morfološke, sintaktičke, stilističke, leksičke i slične pogreške jer se, kako stoji u bontonu, širina obrazovanja akademskih građana potvrđuje usvojenim znanjima i vještinama struke, ali i uporabom standardnoga jezika u govoru i pismu.

Akademski bonton završava akademskim kalendarom za akademsku godinu 2021/22. kojim je definirano razdoblje nastave, razdoblje ispitnih rokova te datum akademske mise na početku i na kraju akademske godine. 

FOTO: UNSPLASH