LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BEZ MLADIH NA IZBORE

Evo koliko su mladi zastupljeni na listama stranaka

HDZ i SDP na izbore idu s najmanje mladih kandidata, dok Most prednjači sa 21 kandidatom mlađim od 30 godina.

HDZ i SDP na izbore idu s najmanje mladih kandidata, dok Most prednjači sa 21 kandidatom mlađim od 30 godina.

Uoči parlamentarnih izbora, politička scena često ističe važnost uključivanja mladih u politički proces. No, unatoč brojnim inicijativama i otvaranju novih kanala komunikacije poput TikToka, stvarnost je takva da se broj mladih osoba na izbornim listama čini izuzetno malim.

Pa se tako ove godine u 11 izbornih jedinica s 2277 kandidata, našlo jako malo onih mlađih od 30, odnosno rođenih 1994. i nakon. U pet parlamentarnih stranaka (HDZ, SDP, Možemo, Domovinski pokret, Most) koje prema HRejtingu objavljenom u Dnevniku HRT-a, prelaze izborni prag, ima samo 48 zastupnika mlađih od 30

Najmanje kandidata s 30, odnosno manje od 30 godina ima HDZ. Od 154 kandidata, u 11 izbornih jedinica, imaju samo jednog – Maksimilijana Šimraka. Zatim slijedi SDP, koji od 140 kandidata ima pet rođenih 1994. i kasnije. Najmlađi među njima je Petar Vrvilo, rođen 2000. godine, koji je poznat po tom što je u emisiji Superpotjera pobijedio svih petero lovaca.

Tri kandidata više ima Domovinski pokret, odnosno od 140 kandidata njih osam je mlađe od 30 godina. Najmlađi među njima su Ive Ćaleta-Car (2001.) iz 9. izborne jedinice te Ante Jelavić (2022.) iz 10. izborne jedinice.

Možemo! na izbore ide sa 147 kandidata, od kojih njih 13 ima 30 ili manje godina. Daleko najviše mlađih od 30, njih 21, nalazi se u stranci Most

Iako političari često naglašavaju potrebu za predstavljanjem mladih i njihovih interesa, broj mladih kandidata na izborima često nije proporcionalan njihovom udjelu u populaciji. Ova razlika između priče političara i stvarnog sudjelovanja mladih u politici postavlja pitanje koliko su mladi zaista zastupljeni u političkim strukturama te koliko su njihovi glasovi i perspektive doista uzeti u obzir u donošenju političkih odluka.
 

FOTO: STUDENTSKI.HR; CANVA ILUSTRACIJA