LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BEZ MLADIH NA IZBORE

Evo koliko su mladi zastupljeni na listama stranaka

HDZ i SDP na izbore idu s najmanje mladih kandidata, dok Most prednjači sa 21 kandidatom mlađim od 30 godina.

HDZ i SDP na izbore idu s najmanje mladih kandidata, dok Most prednjači sa 21 kandidatom mlađim od 30 godina.

Uoči parlamentarnih izbora, politička scena često ističe važnost uključivanja mladih u politički proces. No, unatoč brojnim inicijativama i otvaranju novih kanala komunikacije poput TikToka, stvarnost je takva da se broj mladih osoba na izbornim listama čini izuzetno malim.

Pa se tako ove godine u 11 izbornih jedinica s 2277 kandidata, našlo jako malo onih mlađih od 30, odnosno rođenih 1994. i nakon. U pet parlamentarnih stranaka (HDZ, SDP, Možemo, Domovinski pokret, Most) koje prema HRejtingu objavljenom u Dnevniku HRT-a, prelaze izborni prag, ima samo 48 zastupnika mlađih od 30


Biraju li studenti fakultete prema osobnim preferencijama ili potrebama tržišta rada?


Najmanje kandidata s 30, odnosno manje od 30 godina ima HDZ. Od 154 kandidata, u 11 izbornih jedinica, imaju samo jednog – Maksimilijana Šimraka. Zatim slijedi SDP, koji od 140 kandidata ima pet rođenih 1994. i kasnije. Najmlađi među njima je Petar Vrvilo, rođen 2000. godine, koji je poznat po tom što je u emisiji Superpotjera pobijedio svih petero lovaca.

Tri kandidata više ima Domovinski pokret, odnosno od 140 kandidata njih osam je mlađe od 30 godina. Najmlađi među njima su Ive Ćaleta-Car (2001.) iz 9. izborne jedinice te Ante Jelavić (2022.) iz 10. izborne jedinice.

Kako u odnosu na naše EURO protivnike stojimo u „utakmici” ulaganja u obrazovanje i (ne)zaposlenost mladih?


Možemo! na izbore ide sa 147 kandidata, od kojih njih 13 ima 30 ili manje godina. Daleko najviše mlađih od 30, njih 21, nalazi se u stranci Most

Iako političari često naglašavaju potrebu za predstavljanjem mladih i njihovih interesa, broj mladih kandidata na izborima često nije proporcionalan njihovom udjelu u populaciji. Ova razlika između priče političara i stvarnog sudjelovanja mladih u politici postavlja pitanje koliko su mladi zaista zastupljeni u političkim strukturama te koliko su njihovi glasovi i perspektive doista uzeti u obzir u donošenju političkih odluka.
 

FOTO: STUDENTSKI.HR; CANVA ILUSTRACIJA