LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI POSLOVI

Evo kolike su studentske satnice u zemljama EU-a: susjedi, ali i Česi imaju veću satnicu od nas

Visina studentskih satnica u Europskoj uniji varira od 6 do 18 eura, ovisno o zemlji, a studenti trebaju uzeti u obzir i troškove života kako bi odabrali najbolju destinaciju za studij i rad.

Visina studentskih satnica u Europskoj uniji varira od 6 do 18 eura, ovisno o zemlji, a studenti trebaju uzeti u obzir i troškove života kako bi odabrali najbolju destinaciju za studij i rad.

Kada se govori o studentskom radu, visina satnice često igra ključnu ulogu u odlučivanju gdje će studenti studirati i raditi. U Europskoj uniji, različite zemlje nude različite mogućnosti za studente koji žele uskladiti svoje akademske obveze s radom. Pogledajmo kakva je situacija u nekoliko zemalja Europske unije: Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Švedskoj, Belgiji, Španjolskoj i Češkoj. Podaci su preuzeti sa stranice Erudera, koja često ažurira bazu podataka o različitim statistikama zemalja Europe, ne samo Europske unije.

Podsjetimo, minimalnu studentsku satnicu u Republici Hrvatskoj za svaku godinu propisuje Vlada, a ove godine iznosi 5,25 eura.

 

Nizozemska


U Nizozemskoj, studenti mogu očekivati satnicu od oko 11 do 14 eura. Cijenjeni su za raznolike poslove, od administrativnih poslova do usluga u ugostiteljstvu. U Amsterdamu i drugim velikim gradovima, gdje je trošak života viši, satnice mogu biti i nešto veće.
 

Njemačka


Njemačka nudi studentima satnice u rasponu od 10 do 15 eura. Veliki broj studentskih poslova u Njemačkoj uključuje rad u maloprodaji, restoranima ili kao asistenti u različitim sektorima. Veće satnice obično se nude u velikim gradovima poput Münchena ili Frankfurta.

Zašto su studentske prakse ključne za uspješnu karijeru?


 

Austrija


U Austriji, studenti zarađuju između 9 i 13 eura po satu. Poslovi u ugostiteljstvu, maloprodaji i kao asistenti u obrazovnim institucijama su među najčešćim opcijama. Gradovi poput Beča nude veće satnice zbog viših troškova života.
 

Slovenija


U Sloveniji, prosječne studentske satnice kreću se od 6 do 9 eura. Iako je raspon niži u usporedbi s nekim drugim zemljama EU, troškovi života su također relativno niži, što može uravnotežiti financijsku situaciju studenata.
 

Švedska


Švedska nudi studentske satnice između 12 i 18 eura. Visoke satnice odražavaju i visoke troškove života u zemlji. Studenti često nalaze poslove u uslužnom sektoru ili kao asistenti u istraživačkim projektima.
 

Belgija


Splitski studenti sada mogu osigurati smještaj u domu radeći u SC-u, evo koji su uvjeti


U Belgiji, studentske satnice su obično između 10 i 14 eura. Studenti mogu raditi u različitim sektorima, uključujući administraciju i ugostiteljstvo, s mogućnostima za više plaćenih poslova u većim gradovima, kao što su Bruxelles i Antwerp.
 

Španjolska


Španjolska nudi studentima satnice u rasponu od 7 do 11 eura. Iako su satnice nešto niže u odnosu na druge zapadne europske zemlje, troškovi života u Španjolskoj relativno su niski, što može pomoći studentima u pokrivanju njihovih troškova. Popularne opcije uključuju poslove u turizmu i maloprodaji.
 

Češka


U Češkoj studenti zarađuju između 6 i 10 eura po satu. Poslovi u ugostiteljstvu, maloprodaji i administraciji najčešći su. Troškovi života u Češkoj među najnižima su u EU, što može pomoći studentima u pokrivanju svojih troškova s nižim satnicama.


Još uvijek možete steći iskustvo i zaraditi preko ljeta radeći studentske poslove


Visina studentskih satnica u Europskoj uniji značajno varira, a odabir zemlje može zavisiti ne samo od visine satnice nego i od troškova života i mogućnosti koje pojedina zemlja nudi. Studenti koji planiraju raditi tijekom studija trebali bi uzeti u obzir sve te faktore, kako bi donijeli informiranu odluku o tome gdje će nastaviti svoje obrazovanje i raditi.
IZVOR: ERUDERA
FOTO: PEXELS