LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Evo koje su razlike u kategorijama zagrebačkih domova; moguće tražiti premještaj

Donosimo razlike u kategorijama studentskog smještaja u zagrebačkim studentskim domovima, način na koji možete zatražiti premještaj i iskustva studenata koji su živjeli u različitim domovima.

Donosimo razlike u kategorijama studentskog smještaja u zagrebačkim studentskim domovima, način na koji možete zatražiti premještaj i iskustva studenata koji su živjeli u različitim domovima.

Danas su izašli rezultati natječaja Studentskog centra u Zagrebu za smještaj u studentskim domovima Stjepan Radić, Cvjetno naselje, Ante Starčević i Lašćina pa su, očekivano, već počele i objave na Facebook grupama vezano uz zamjenu kategorija, soba i slično.
Vezano:
Studentski domovi u Zagrebu prema informacija zagrebačkog SC-a podijeljeni su na 7 kategorija te osim toga imaju i sobe prilagođene studentima s invaliditetom. Prije svega, valja naglasiti kako je Studentski dom Stjepan Radić poznat po tome da odiše izrazito veselim duhom pa ondje studenti uživaju u tulumarenju i proživljavanju pravog studentskog života, čemu idu u prilog i neki noćni klubovi koji se nalaze u blizini pa studenti ne moraju ići puno dalje od voljene Jarunske ulice u kojoj će stvoriti brojne uspomene. Studentski dom Cvjetno naselje i Ante Starčević nešto su ipak draži izbor onima koji vole život u domu, ali na nešto mirniji način, kao i onima koji studiraju na FSB-u, FFZG-u, TVZ-u, FER-u i drugim bliskim fakultetima, dok je Lašćina najbolji izbor za one koji studiraju u blizini Maksimira, no studenti joj uglavnom zamjeraju to što nimalo ne odiše novim i luksuznim namještajem ili novim i luksuznim uopće.


Koja je razlika u kategorijama?

 
U prvu kategoriju ulaze 11. i 12. paviljon Studentskog naselja Stjepan Radić, a cijena za smještaj u toj kategoriji mjesečno iznosi 600 kuna za dvokrevetnu, odnosno 700 kuna za jednokrevetnu sobu te je tu riječ o takozvanom apartmanu s dvije dvokrevetne sobe koje dijele zajedničko predsoblje s kupaonicom i kuhinjom.

U drugu kategoriju ulazi Studentsko naselje Cvjetno naselje i tu studenti dobiju dvokrevetnu sobu s WC-om i plaćaju 475 kuna za dvokrevetnu, odnosno 575 kuna za jednokrevetnu sobu.

Treća kategorija obuhvaća 1. – 4. paviljona i 7. – 9. paviljona Studentskog naselja Stjepan Radić i tu studenti imaju dvokrevetnu sobu sa zajedničkim WC-om i kuhinju po katu te plaćaju 375 kuna za dvokrevetnu sobu. 

Četvrta kategorija podrazumijeva SN Ante Starčević, a u tome naselju studenti dijele dvije dvokrevetne sobe s WC-om. Cijena tog smještaja iznosi 300 kuna za dvokrevetne i 400 za jednokrevetne sobe.

Peta kategorija obuhvaća 5. i 6. paviljon na Savi i tu studenti imaju dvije dvokrevetne sobe s WC-om, a cijena je 300 kuna mjesečno za dvokrevetnu sobu. 

U šestu kategoriju ulazi Lašćina, osmog paviljona koji ni neće biti useljiv sljedeće akademske godine zbog posljedica potresa, a u tu šestu kategoriju ulaze paviljoni od trećeg do šestog u kojima studenti imaju dvokrevetne sobe sa zajedničkim WC-om i kuhinjama po katovima, a isto su tako raspoređeni i ostali paviljoni. Studenti će za 6. kategoriju morati izdvojiti 200 kuna za dvokrevetnu sobu te isto toliko za jednokrevetnu sobu.

Sobe za studente s invaliditetom nalaze se u SN-u Stjepan Radić, Cvjetno naselje i Ante Starčević te cijena redom iznosi 500, 500 i 400 kuna mjesečno.


Zamjena kategorija, soba i domova


Omogućeno je da studenti predaju zahtjeve za premještaj te da ih donose osobno, šalju poštom ili e-poštom na adresu poslovnica@sczg.hr. Iz SC-a napominju da zahtjeve za premještaj ispunjavaju studenti koji su ostvarili pravo na smještaj i ako imaju opravdani razlog zašto se žele preseliti iz jednog studentskog doma u drugi, no ne postoji rok u kojem se premještaj mora omogućiti. U to što točno Studentski centar smatra opravdanim razlogom nismo sigurni, a na naš upit do trenutke objave članka nisu odgovorili.
 

Što kažu studenti koji su živjeli u nekoliko domova i kategorija?


Naravno, o tome kako je živjeti u kojem domu najbolje će znati oni koji su živjeli u različitim domovima. Naši su sugovornici, bar oni koji su htjeli podijeliti iskustvo, uglavnom imali priliku doživjeti život na Cvjetnom i Savi. Što imaju za reći o kojem od tih domova, pročitajte u nastavku. 

– Ja sam živjela na Savi (3. kategorija) i na Cvjetnom. Razlika je u tome što je Cvjetno neusporedivo bolje. Sobe na Cvjetnom su duplo veće i imaju vlastitu kupaonicu, na Cvjetnom je manje buke i ne čuju se večeri slavonskih/dalmatinskih/zagorskih/xy studenata iz Roka pa je idealno za one koji vole mir, a i gužve u menzi su manje, osim kad desna linija iz neobjašnjivih razloga mjesecima ne radi. Cvjetno je bliže gradu, a i meni osobno je u puno ljepšem kvartu s puno zelenila i mjesta za šetnju. Ima i Sava svojih prednosti - puno je više učionica i čajnih kuhinja, a u slastičarnici se mogu kupiti i palačinke. I na Savi nikad nije dosadno, a za Cvjetno se to baš i ne može reći – kaže nam studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

– Sava je super, ali Cvjetno je Cvjetno! Ja volim da je mirnije pa mi je uvijek bilo ugodnije učiti (i neometano spavati) na Cvjetnom. Okruženo je zelenilom, nasipom s udobnim klupama, a bonus je što se i partijanje više tolerira jer je puno rjeđe nego na Savi. Na kraju krajeva, kada poželim gužvu i ekipu, treba mi samo nekoliko minuta do Save. I naravno, Cvjetno mi je bilo uvijek draže jer je od Filozofskog udaljeno samo 15-ak minuta hoda. Ne može bolje!

– Ja sam živjela samo na Savi, u 3. kategoriji i imam samo riječi hvale. Naravno, sve je to individualno – netko ne može funkcionirati u maloj sobi, dijeliti wc i tuševe sa cijelim katom, a netko može. No, mogu reći da ta Sava ima takvu dušu, nikada nije dosadno, ima hrpa ljudi koji će uvijek pomoći. Doslovno ako pečeš palačinke i shvatiš da nemaš brašno, pokucaj na bilo koja vrata i svatko će ti ga bez ikakvog problema dati. Vjerujem da je puno komotnije u 1. kategoriji ili na Cvjetnom, ali za ljude kojima je bitno društvo, zabava i dobra atmosfera, Sava je stvarno idealno mjesto

FOTO: SZZG