LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prava profesora i studenata

Evo kada profesor može zahtijevati da ponovno slušate predmet!

Ponovni upis istog predmeta ponajviše ovisi o sastavnici na kojoj studirate, a od studentskog pravobranitelja doznajemo koja su prava profesora kada je u pitanju zahtijevanje ponovnog upisa predmeta.

Ponovni upis istog predmeta ponajviše ovisi o sastavnici na kojoj studirate, a od studentskog pravobranitelja doznajemo koja su prava profesora kada je u pitanju zahtijevanje ponovnog upisa predmeta.

Ako ste upisali neki kolegij i niste ispunili sve obveze koje profesor zahtijeva kako bi vam se kolegij priznao kao odslušan, sljedeće ćete godine vjerojatno morati ponovno slušati taj kolegij, ako ne uspijete dogovoriti nekakvu vrstu nadoknade. Međutim, što kada ste odradili sve obveze i ostvarili pravo izlaska na ispit, ali ga niste uspjeli položiti unutar akademske godine u kojoj je kolegij upisan?

Uvjeti ponovnog upisa kolegija ovise o općem aktu sastavnice na kojoj studirate. U Pravilniku o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, u članku 35., stoji sljedeće:
– Općim aktom sastavnice pobliže se uređuju prava i obveze studenata koji ponovo upisuju istu nastavnu obvezu (predmet, seminar, vježbe i dr.) kao što su obvezatnost pohađanja nastave, mogućnost sudjelovanja u kontinuiranoj provjeri znanja, pisanje seminarskog rada i sl.
Na nekim je fakultetima ponovni upis kolegija obvezan za studente koji su pali ispit četiri puta unutar jedne godine, na nekom drugom fakultetu ili veleučilištu isto se propisuje ako je student pao, primjerice, šest puta - pa je bitno dobro proučiti pravila koja se odnose točno na onu sastavnicu na kojoj studirate. Ono što trebate imati na umu jest da nakon dva upisa istog predmeta gubite pravo studiranja ako kolegij niste riješili do kraja akademske godine u kojoj je kolegij upisan drugi put.

Ono što je još bitno naglasiti, a što nam otkriva zagrebački studentski pravobranitelj, jest da profesor može zahtijevati ponovni upis bez obzira na to koji su preduvjeti za izlazak na ispit bili ispunjeni prethodne godine:
– Profesor ima pravo tražiti da se ponovno ispune preduvjeti za izlazak na ispit. Načelno to ne bi trebao, tim više što se preduvjet nije mijenjao, no takvo što je ostavljeno diskreciji sastavnica/katedri da same odluče koje preduvjete će tražiti i što će priznati.
Pravobranitelj napominje da je svakako preporuka pokušati postići dogovor s profesorom ili profesoricom u svrhu priznavanja uvjeta ispunjenih prošle godine, no sve na kraju ovisi o sastavnici, odnosno o profesoru ili profesorici.
FOTO: PIXABAY