LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski studentski zbor

Europska studentska unija donosi tri nove rezolucije za hrvatske studente

Tri nove rezolucije tiču se definicije studentskog standarda, okupljanja jedinstvenog studentskog predstavništva na nacionalnoj razini te proračuna HSZ-a, tj. načina na koje se bira predsjednik nacionalnog studentskog tijela.

Tri nove rezolucije tiču se definicije studentskog standarda, okupljanja jedinstvenog studentskog predstavništva na nacionalnoj razini te proračuna HSZ-a, tj. načina na koje se bira predsjednik nacionalnog studentskog tijela.

Europska studentska unija donijela je važne odluke koje se tiču isključivo studenata u Republici Hrvatskoj. Nove odluke su donesene na posljednjem Board Meeting Seminaru održanom u Sofiji u razdoblju od 6. do 12. svibnja 2019. godine, prenosi Hrvatski studentski zbor.

Prva odluka koja je donesena tiče se definicije studentskog standarda u Republici Hrvatskoj. Ta se točka odnosi na definiranje pojma studentskog standarda koja je od iznimne važnosti, tvrde iz Hrvatskog studentskog zbora, jer dokle god ostaje neprecizno postavljena i nedovoljno određena, ostaje prostora za netransparentnost i neučinkovitost trošenja sredstava koja se ostvaruju upravo studentskim radom. Dokument možete pronaći na poveznici.

Na seminaru se govorilo i o studentskih predstavničkih tijela visokih učilišta u Republici Hrvatskoj. Ovom se rezolucijom reguliraju studentska predstavnička tijela koja istovremeno ne zadovoljavaju osnovne uvjete legitimnosti studentskog predstavništva. Fokus je, što se može pronaći u dokumentu, usmjeren na postojanje jedinstvenog studentskog predstavništva na nacionalnoj razini.

Zadnja se odluka odnosi na financiranje Hrvatskog studentskog zbora s nacionalne strane. Ta odluka se može smatrati najvažnijom točkom seminara jer nastaju krucijalni problemi oko financiranja studentskih zborova. Trenutno u Hrvatskoj ne postoji zaseban proračun toga studentskoga tijela, nego se on financira iz proračuna studentskog zbora iz kojeg dolazi trenutni predsjednik. Na taj bi način predsjednikom zbora mogao postati bilo koji student te prednost ne bi imali oni sa sveučilišnih sastavnica koje mogu podnijeti taj financijski teret.

Druge odluke Europske studentske unije pronađite na poveznici.

FOTO: FACEBOOK