LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dani društvene uključenosti

ESN diljem Europe radi na integraciji stranih studenata u lokalne zajednice

– Danima socijalne uključenosti želimo potaknuti internacionalizaciju kod kuće i razbiti tzv. Erasmus mjehurić okupljanjem međunarodnih i lokalnih studenata. – istaknuo je predsjednik ESN-a.

– Danima socijalne uključenosti želimo potaknuti internacionalizaciju kod kuće i razbiti tzv. Erasmus mjehurić okupljanjem međunarodnih i lokalnih studenata. – istaknuo je predsjednik ESN-a.

U tijeku su Dani društvene uključenosti koje provodi Erasmus Student Network. Započeli su 23. studenog, a potrajat će sve do 7. prosinca.

– Tijekom ova dva tjedna više od 500 lokalnih podružnica ESN-a promovirat će aktivnosti kojima je cilj integrirati međunarodne studente u lokalne zajednice i obratno. Ovom će inicijativom međunarodni studenti imati priliku bolje razumjeti svoje lokalne zajednice i osvijestiti izazove koji se pojavljuju u njima, raditi zajedno s volonterima na jačanju društvene uključenosti ovih zajednica, širiti svijest o društvenim područjima djelovanja i imati opipljiv utjecaj te istodobno povećavajući osjećaj solidarnosti. – poručuju iz ESN-a Hrvatska.

Premda su se proteklih godina aktivnosti održavale na terenu, ove su godine organizirane online zbog epidemiološke situacije.

– Iako postoje vrlo dobri primjeri efektivnih aktivnosti na terenu iz prošlih izdanja Dana (npr. posjeti lokalnim školama, staračkim domovima itd.), ove godine, zbog COVID-19 pandemije, suočeni smo s novim izazovom – novom stvarnošću. Ipak, to nas neće zaustaviti. Samo će nas potaknuti da istražimo nove alternative. Ovogodišnje aktivnosti Dana društvene uključenosti imat će vrlo jak fokus online – time ćemo osigurati da svi budu sigurni i istovremeno pokrenuti ljudsku maštu uz pomoć različitih tema i na taj ih način angažirati. – pojašnjavaju iz organizacije.

Organizatori također ističu što će ovaj projekt donijeti studentima:

– Aktivnosti organizirane pod okriljem Dana društvene uključenosti omogućit će međunarodnim studentima širom Europe da imaju društveni utjecaj u zajednicama u kojima studiraju. Na taj način imaju priliku postati aktivni europski građani koji su svjesni i empatični prema društvenim pitanjima i koji zajedno rade na boljoj i inkluzivnoj budućnosti. Ovaj aktivan i angažiran odnos prema društvu pokretačka je snaga koja će omogućiti Erasmus generaciji da promijeni svijet.

Kostis Giannidis, predsjednik Erasmus studentske mreže, kaže:

– Danima socijalne uključenosti želimo potaknuti internacionalizaciju kod kuće i razbiti tzv. Erasmus mjehurić okupljanjem međunarodnih i lokalnih studenata kako bi organizirali značajne aktivnosti za svoje lokalne zajednice. ESN teži obogaćenju društva preko međunarodnih studenata, a Dani društvene uključenosti najbolji su alat za postizanje ove misije. 

FOTO: PIXABAY