LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U 1 POSTO NAJBOLJIH

EFZG obilježio 102. godine postojanja i Dan Fakulteta: „Ponosni smo”

Prethodnu godinu pamtit će po mnogim izazovima, od izvođenja online nastave, obnavljanja potresom oštećene zgrade, preko ponude novih studija i načina studiranja, stvaranja jedinstvenih udžbenika, napretka u internacionalizaciji, do znanstvenog i istraživačkog rada te suradnji s gospodarskim subjektima i drugim akademskim institucijama.

Prethodnu godinu pamtit će po mnogim izazovima, od izvođenja online nastave, obnavljanja potresom oštećene zgrade, preko ponude novih studija i načina studiranja, stvaranja jedinstvenih udžbenika, napretka u internacionalizaciji, do znanstvenog i istraživačkog rada te suradnji s gospodarskim subjektima i drugim akademskim institucijama.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jučer je svečano obilježio 102. godišnjicu postojanja i Dan Fakulteta. Svečanosti su, uz dekanicu izv. prof. dr. sc. Sanju Sever Mališ i prodekane izv. prof. dr. sc. Božidara Jakovića, izv. prof. dr. sc. Kosjenku Dumančić, izv. prof. dr. sc. Zorana Wittinea i izv. prof. dr. sc. Zoran Krupku, prisustvovali i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, te brojni drugi uzvanici iz javnog i gospodarskog sektora.

Na početku svečanog obilježavanja Dana fakulteta, prva se uzvanicima obratila novoizrabrana dekanica Ekonomskog fakulteta - Zagreb, a naglasak je stavila na uspjehe i ono što je obilježilo godinu iza nas.

Danas, nakon 102. godine od osnutka, s ponosom mogu reći, kako je Ekonomski fakultet u Zagrebu, jedini u Hrvatskoj koji pripada u elitnih 1% fakulteta iz područja ekonomije i poslovne ekonomije, priznatih svugdje u svijetu. Od 1920. godine do danas, Fakultet se uvelike promijenio, ali jedno je sigurno; više od 87 000 studenata ponosno nosi diplomu našeg Fakulteta i svaki od njih bio je svjedok izvrsnosti, posvećenosti, zalaganju i marljivosti ne nastavnih i nastavnih djelatnika ove institucije. Godinu iza nas pamtit ćemo po mnogim izazovima, od izvođenja online nastave, obnavljanja potresom oštećene zgrade, preko ponude novih studija i načina studiranja, stvaranja jedinstvenih udžbenika, napretka u internacionalizaciji, do znanstvenog i istraživačkog rada, suradnji s gospodarskim subjektima i drugim akademskim institucijama, istaknula je dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ.

Također, na svečanosti su dodijeljene i nagrade. Tako je dekanova nagrada dodijeljena studentima Anji Aržek, Bruni Huljiću, Dariji Krnić, Luki Sovulju i Mihaeli Zdrilić za njihove uspješne diplomske radove.

S druge strane, dekanica Sever Mališ izabrala je i 3 studentska projekta kojima je dodijeljena posebna Dekanova nagrada:
  • studentima Sari Bračun, Eleni Čolak, Tei Ćurković, Mariji Grgošić, Romani Horvatin-Pleše, Marijeti Ljubičić, Karli Markulin i Sebastianu Pajtaku za projekt „Obrtnik, što da ne“
  • studentima Nori Tomljanović, Petri Žulj i Adrianu Zvizdiću za izniman uspjeh u javnom nastupu, osvojeno prvo mjesto na lokalnoj razini i ulazak u pod-regionalni krug na globalnom natjecanju za studente „CFA Research Challenge“
  • studentima Ivani Kos, Martini Radaš, Klementini Kovačić, Davidu Katunariću, Dominiku Piršiću, Hrvoju Plukavcu, Saši Stipiću, Lari Krilić, Mariji Katančić, Anđelu Pervanu i Marinu Pepiću za projekt „EU4me&you:Unija prilika“
Nadalje, restižna nagrada “Mijo Mirković”, za znanstvenu monografiju s istaknutim znanstvenim doprinosom u znanstveno-istraživačkom polju dodijeljena je autorima izv. prof. dr. sc. Najli Podrug, izv. prof. dr. sc. Davoru Filipoviću, dr. sc. Mateji Kovač za rad “Transnacionalna korporacija: strateški i organizacijski aspekti”.

Osim toga, nagrade “Mijo Mirković” za istaknuti znanstveni doprinos u polju ekonomije referirani u jednoj od bibliografskih baza podataka primili su izv. prof. dr. sc. Šime Smolić, izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin i doc. dr. sc. Petra Međimurec za rad “Access to Healthcare for People Aged 50+ in Europe During the COVID-19 Outbreak”.
FOTO: EKONOMSKI FAKULTET, FOTO: ANITA KLASNIĆ/STUDENTSKI.HR