LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KRIVI STEREOTIPI?

Dvosatno igranje videoigara i 1000 trbušnjaka sagorijevaju jednako kalorija

Nova istraživanja pokazala su da igranje videoigara ne mora nužno biti samo loše, kakvim ga se češto smatra. Stakester je, naime, otkrio da je dvosatno igranje igrica ekvivalentno odrađivanju 1000 trbušnjaka po pitanju sagorijevanja kalorija.

Nova istraživanja pokazala su da igranje videoigara ne mora nužno biti samo loše, kakvim ga se češto smatra. Stakester je, naime, otkrio da je dvosatno igranje igrica ekvivalentno odrađivanju 1000 trbušnjaka po pitanju sagorijevanja kalorija.

Novo istraživanje koju je proveo Stakester otkrilo je da dvosatnim igranjem videoigara igrači mogu sagorjeti čak 420 kalorija, a igračice i više – do 472 kalorije, što je ekvivalentno 1000 trbušnjaka, piše Men's Health.

– Svi znamo da nam natjecanje povećava broj otkucaja srca i većina nas se preznoji kad u posljednjoj minuti FIFA-e pokušavamo zabiti gol ili tražimo zaklon u WarZoneu. Nije iznenađenje da se tako sagorijevaju kalorije, ali nevjerojatno je čuti da se tijekom dvosatne igre sagori isto kalorija koliko i kad se napravi 1000 trbušnjaka. – rekao je Tom Fairey, osnivač Stakestera. 

U istraživanju su korišteni pametni uređaji za mjerenje otkucaja srca i kalorija, a 50 igrača dva su sata igrali FIFA-u i WarZone. Isto mjerenje ponovili su i dok su izvodili trbušnjake. Rezultati su otkrili da su muški igrači tijekom eksperimenta sagorijevali prosječno 210 kalorija na sat, a žene oko 236 kalorija.

Tako je ovo istraživanje još jedno u nizu koje pokušava otkloniti etiketiranje igranja videoigara kao lijene aktivnosti te je dokazalo da i ova aktivnost može pomoći u mršavljenju. Naravno, uvijek postoje izuzetci.

Prošle godine tim sa Sveučilišta Queensland proveo je istraživanje anketirajući 1400 igrača iz 65 zemalja u, kako kažu, prvoj studiji koja je istraživala BMI (indeks tjelesne mase) status globalnog uzorka igrača e-sporta. Otkrili su da igrači videoigara imaju do 21 posto veću vjerojatnost za zdraviju tjelesnu težinu od prosječne osobe. Istraživanje je također otkrilo da igrači e-sporta puše i piju manje od opće populacije te su znatno aktivniji zbog određenih videoigara.

– Rezultati osporavaju stereotip o morbidno pretilim igračima. Kad pomislite na e-sport, često se javi briga oko prekomjernog sjedenja i lošeg zdravlja, a studija je otkrila neke zanimljive rezultate. – rekao je istraživač Michael Trotter.

FOTO: PIXABAY