LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj za sudjelovanje

DSP "Lucius" bavi se entuzijastima kroz povijest na novom interdisciplinarnom simpoziju

U tijeku su prijave za četvrti simpozij Društva studenata povijesti "Ivan Lučić - Lucius" nadahnut stihom "Tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša." Bit će zanimljivo vidjeti kako studenti razmišljaju o bezvremenskoj lepezi pojedinaca.

U tijeku su prijave za četvrti simpozij Društva studenata povijesti "Ivan Lučić - Lucius" nadahnut stihom "Tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša." Bit će zanimljivo vidjeti kako studenti razmišljaju o bezvremenskoj lepezi pojedinaca.

Društvo studenata povijesti Ivan Lučić – Lucius koje djeluje na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za sudjelovanje studenta na interdisciplinarnom studentskom simpoziju. Četvrti po redu simpozij, koji se do sada pokazao izuzetno uspješnim i korisnim koliko za studente toliko i za profesore, ovoga će se puta baviti temom naziva Tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša: pojedinci izvan svoga vremena kroz povijest.

Stih hrvatskoga književnika Janka Polića Kamova iz njegove pjesme Psovka nastale 1905. godine možda je najbolje sročena rečenica o svim entuzijastima kroz povijest. Oni, kao pojedinci, kao ljudi izvan vremena isticali su se u raznim vremenima i raznim područjima.

– Zbunila se majka priroda i pijana bješe kod poroda: –

tijesan mi bijaše vijek, a velebna bješe mi duša. –

Tema je univerzalna i primjenjiva iz više razloga. Naime, moguće je promatrati pojedince kroz čitavu lentu vremena od stare povijesti do suvremenoga i modernoga doba. Stvara se multidisciplinarno područje istraživanja i izlaganja studenata – ne nužno studenata povijesti, nego i kroatologije, sociologije, psihologije, politologije, novinarstva, povijesti umjetnosti, komparativne književnosti i drugih.

Tema je važna radi razvijanja zaključivanja, evaluacije i povezivanja među studentima. Postavljaju se pitanja: prema čemu taj pojedinac istupa iz svoga vremena, zašto ga suvremenici (možda) ne prihvaćanju, kako se ideje pojedinaca manifestiraju kroz povijest, kakve se i koje su reakcije suvremenika ili društva u cjelini. Uspoređuje se kontekst vremena s istupima pojedinaca, odnosno otkriva se jesu li nove ideje nužno dobre ili nužno loše za društvo u cjelini, kako društvo prihvaća novine i modernizacijske procese inicirane od pojedinaca.

Teme za izlaganja gotovo je nemoguće predložiti jer sami naslov pruža bezvremensku lepezu pojedinaca. Stoga se studentima raznih društveno-humanističkih, pa ako bude hrabrosti i prirodoslovnih studija, dozvoljava promišljanje o mogućim temama za izlaganje. Bit će zanimljivo vidjeti kako studenti razmišljaju o pojedincima, što smatraju njihovim prednostima, a što nedostacima, čime se intenzivno razvija kritičko mišljenje. Osim izlaganja studenata, predlaže se zaključna rasprava prema kojoj bismo saželi bit cijeloga simpozija – možemo li pojedince povezati u njihovu cilju ili je sve pak puka slučajnost (ne)sreće zbog vremena u kojemu su živjeli i djelovali?

Prijave za sudjelovanje vrše se ispunjavanjem obrasca dostupnog na poveznici. Popunjen se šalju do 10. travnja 2017. na e-mail adresu: dsp.lucius@gmail.com.

FOTO: DSP "IVAN LUČIĆ - LUCIUS"