LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studiranje u izvarednim situacijama

Doznajemo što su PMF i Fakultet hrvatskih studija učinili za studente tijekom korone

Studiranje za vrijeme koronakrize donijelo je izmjene u načinu studiranja kojima se studenti nisu nadali ni u najluđim snovima. Ipak, neki su fakulteti odlučili šokove ublažiti odlukama koje su studentima išle u korist, a neki su od njih PMF i Fakultet hrvatskih studija.

Studiranje za vrijeme koronakrize donijelo je izmjene u načinu studiranja kojima se studenti nisu nadali ni u najluđim snovima. Ipak, neki su fakulteti odlučili šokove ublažiti odlukama koje su studentima išle u korist, a neki su od njih PMF i Fakultet hrvatskih studija.

Nakon što smo kontaktirali sve zagrebačke fakultete i upitali ih što su učinili za studente kako bi im pomogli za vrijeme studiranja u izazovnom vremenu kao što je ovo u 2020. godini, dobili smo odgovore 11 sastavnica koje smo ranije objavili. Naknadno su nam se javili Prirodoslovno-matematički fakultet i Fakultet hrvatskih studija.
Vezano: Dodatni rokovi, treći upis predmeta – otkrivamo kako će koji fakultet pomoći studentima
Prirodoslovno-matematički fakultet

Prodekanica za nastavu na PMF-u odgovorila nam je kako je Fakultet u terminima jesenskog ispitnog roka, uz dva redovita, uveo dodatni, izvanredni rok iz svih kolegija kako bi se studentima dala dodatna prilika za polaganje ispita i time olakšalo prikupljanje ECTS-bodova potrebnih za upis u sljedeću akademsku godinu.

Fakultet hrvatskih studija

Kako su nam rekli iz Ureda za osiguravanje kvalitete, od početka uvođenja nastave na daljinu prodekan za nastavu i studente uložio je ogromne napore kako bi se studentima omogućila kvalitetna nastava na daljinu i uspješan završetak studijske godine. Prodekan je osobno kontaktirao sve nastavnike o prilagodbi nastave na daljinu i pozvao ih na razumijevanje i susretljivost u svojim zahtjevima prema studentima.

Kako bi maksimalno olakšali studentima završetak ove akademske godine, uveden je izvanredni ispitni rok u svibnju, takozvani međurok, za sve odslušane, a nepoložene predmete, navode s Fakulteta dodajući da je bilo osobito dobro i važno da u vrijeme teških izazova za zdravlje, ako ništa drugo zbog nametnutih ograničenja zbog pandemije, pozitivno djeluju na studente i potaknu ih da pripreme i očiste zaostale ispite. Prema odgovoru koji smo dobili, uvođenje međuroka pozitivno je odjeknulo među studentskom populacijom.
– Dalje, uzimajući u obzir osobite okolnosti epidemije i vrlo jakoga potresa u ljetnom semestru, Fakultetsko je vijeće u svibnju donijelo odluku o produljenu ljetnoga ispitnoga roka do 24. srpnja, tako da je svaki predmet imao minimalno tri termina u ljetnom ispitnom roku. Također, jesenski ispitni rok je produljen do 25. rujna, tako da su svi nastavnici odredili dodatni ispitni termin za sve odslušane, a nepoložene predmete iz ove i prethodnih akademskih godina, čime smo studentima u ovoj akademskoj godini omogućili na svakom predmetu dodatna minimalna tri ispitna roka. Za sljedeću akademsku godinu predvidjeli smo uvođenje i jesenskoga izvanrednoga roka u studenom, kako bi studentima omogućili što više mogućnosti za polaganje ispita.
Što se tiče dodatnih mogućnosti na Fakultetu hrvatskih studija, sve se iznimne situacije, kao što su treći upis predmeta, zamolbe vezane za školarinu i slično, pregledavaju individualno, čime se pokušava maksimalno izaći u susret studentima, poštujući obveze i propise Fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu. Ondje je također donesen opširan Naputak o održavanju nastave u akademskoj godini 2020/2021, kojemu je moguće pristupiti preko poveznice.
FOTO: PIXABAY