LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Doznajemo kako će izgledati nastava na još dva zagrebačka fakulteta

Svoj plan organizacije nastave u akademskoj godini 2020/2021 s nama su podijelili još Grafički fakultet i Farmaceutsko-biokemijski fakultet.

Svoj plan organizacije nastave u akademskoj godini 2020/2021 s nama su podijelili još Grafički fakultet i Farmaceutsko-biokemijski fakultet.

Na naš upit o tome kako će izgledati nastava od jeseni na zagrebačkim fakultetima odgovorili su još Grafički fakultet i Farmaceutsko-biokemijski fakultet, a i jedan i drugi fakultet vode se preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Vezano: 
Grafički fakultet

Grafički fakultet spreman je za više scenarija, no u ovome trenutku, kako nam otkrivaju, najizgledniji je hibridni, odnosno mješoviti oblik nastave. Tijekom prošlih godina su, kažu, poticali razvoj e-učenja pa su se vrlo brzo prilagodili novoj situaciji.
– Hibridni model nastave, kombinacija klasičnog oblika i online nastave, omogućit će nam optimizaciju nastave s obzirom na željene ishode učenja. Omjeri klasične i online nastave ovisiti će u prvom redu trenutnoj epidimiološkoj situaciji, kao i o specifičnostima svakog pojedinog kolegija. Pri tome, vodit će se maksimalno računa o sigurnosti svih studenata i zaposlenika. Kako bi se isto omogućilo osigurat ćemo maksimalnu fleksibilnost prilikom izvođenja nastave.
Za svoje su studente čak osigurali veći broj maski za sve one koji neće imati svoje maske, a studenti će morati nositi maske i poštovati upute Stožera o fizičkom razmaku.

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zbog primjene protuepidemijskih mjera s ciljem sprječavanja širenja zaraze SARS-CoV-2 virusom te neizvjesnosti razvoja epidemiološke situacije, pred svima je vrlo izazovna i neuobičajena akademska godina, kažu s Fakulteta, a u tijeku je razrada modela izvođenja nastave u zimskom semestru akademske godine 2020/2021 u prvom redu vodeći brigu o sigurnosti i zdravlju studenata i djelatnika s ciljem osiguranja visoke kvalitete studija u skladu s propisanim kriterijima.
– U skladu s preporukama HZJZ, a vodeći računa o specifičnostima studijskih programa koji se izvode na Fakultetu, nastava će se u zimskom semestru u najvećoj mogućoj mjeri, koliko to budu dozvoljavale aktualne epidemiološke okolnosti, izvoditi na klasični način, kao nastava uživo u prostorima Fakulteta, a dio nastave izvoditi će se na daljinu u obliku e-učenja.
Nastava za sve studente integriranih preddiplomskih i diplomskih studija Farmacije i Medicinske biokemije, navode s Fakulteta, započet će prema planu, 1. listopada 2020. godine. Krajem rujna bit će objavljen raspored sati, koji će biti podložan promjenama, ovisno o razvoju epidemiološke situacije.
– Posebna pažnja posvetit će se uvođenju brucoša u nastavni proces. Dan brucoša bit će održan 1. listopada, a o načinu održavanja tog događaja brucoši će biti pravovremeno obaviješteni.
Fakultet poziva studente da si što prije osiguraju smještaj u Zagrebu i da se ponašaju odgovorno i savjesno, te da potiču međusobnu solidarnost i kolegijalnost, a ujedno mole sve da se pridržavaju propisanih mjera.

Posebno ističu da studenti ne smiju ulaziti u unutarnje ni u vanjske prostore, kao što su dvorište i vrt, ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, dišne (respiratorne) simptome ili ostale simptome zarazne bolesti te ako su u samoizolaciji ili im je utvrđena zaraza koronavirusom

Studenti su dužni mjeriti tjelesnu temperaturu prije dolaska na Fakultet te u svim zatvorenim prostorima Fakulteta studenti trebaju nositi maske ili druga pokrivala za usta i nos. Pri ulasku u Fakultet i izlasku iz njega, tijekom kretanja Fakultetom te boravka u njegovim prostorima, mora se držati razmak od drugih osoba najmanje 1,5 metar.
– Tijekom proglašene pandemije hodnici, stubišta i ulazi visokih učilišta najosjetljivija su mjesta za prijenos bolesti. Stoga se zadržavanje na njima treba izbjegavati. Smatramo da zajedno s našim studentima možemo odgovoriti na sve izazove koje nam nosi nadolazeći zimski semestar. Prilagodba nastavnog procesa ovisno o epidemiološkoj situaciji vrlo je izgledna. U ovim izazovnim vremenima naše znanje i iskustvo te svi naši raspoloživi resursi bit će prvenstveno usmjereni na pomoć i podršku našim studentima. – dodali su na kraju.
FOTO: UNSPLASH