LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pregled domskog i privatnog smještaja

Donosimo pregled cijena smještaja za studente u najvećim hrvatskim gradovima

Odabir fakulteta često znači preseljenje u drugi grad, što uključuje i potragu za smještajem. Cijene studentskog smještaja variraju ovisno o gradu i tipu smještaja, pa je važno biti informiran prije selidbe. U članku donosimo pregled cijena smještaja u Zagrebu, Splitu, Zadru, Puli i Osijeku, kako bismo vam pomogli u odabiru najbolje opcije.

Odabir fakulteta često znači preseljenje u drugi grad, što uključuje i potragu za smještajem. Cijene studentskog smještaja variraju ovisno o gradu i tipu smještaja, pa je važno biti informiran prije selidbe. U članku donosimo pregled cijena smještaja u Zagrebu, Splitu, Zadru, Puli i Osijeku, kako bismo vam pomogli u odabiru najbolje opcije.

Maturanti uskoro kreću na pisanje mature, a sljedeći korak je odabir fakulteta, za koji se mnogi odluče van rodnog mjesta. Cijene studentskog smještaja u Hrvatskoj značajno variraju ovisno o gradu i tipu smještaja. Studenti imaju opcije smještaja u studentskim domovima ili privatnim stanovima i sobama. Stoga kako bi bili upoznati sa situacijom u koju ulaze, donosimo pregled cijena smještaja u Zagrebu, Splitu, Zadru, Puli i Osijeku.
 

Cijene studentskih domova ovise o razini subvencionirane kategorije koju imate, ali i o vrsti soba: jednokrevetne, dvokrevetne ili trokrevetne. Što se pak privatnih smještaja tiče, mnogi u najam stavljaju samo jednu sobu u stanu ili kući, dok drugi iznajmljuju cijele stanove isključivo studentima.

 

Zagreb


Pretraživanje oglasa pokazuje da se cijene privatnog smještaja u Zagrebu kreću od oko 220 do 250 eura po studentu, ovisno o broju soba i kvartu. Na periferiji se može pronaći smještaj i po nižim cijenama, dok su cijene bliže centru znatno više, dosežući i do 340 eura po studentu.
 

Studentski domovi: SD Stjepan Radić, SD Cvjetno naselje, SC Lašćina, SD Dr. Ante Starčević

 
  • Dvokrevetne sobe: od 13,27 do 79,60 eura (ovisno o domu)
  • Jednokrevetne sobe: od 26,54 do 92,91 eura (ovisno o domu)

 

Privatni smještaj

 
  • Periferija grada: cijene su oko 150 eura po studentu
  • Centar: cijene idu do 340 eura po studentu
  • Prosječna cijena: od 220 do 250 eura po studentu

 

Split

 

Cijene privatnog smještaja u Splitu variraju ovisno o lokaciji. U blizini Medicinskog fakulteta cijene su oko 250 eura mjesečno, dok su u dijelovima kao što su Manuš i Skalice nešto niže, oko 200 eura mjesečno.


Već je prava navala na subvencionirani smještaj u Rijeci, evo kada možete očekivati natječaj


Studentski domovi: SD dr. Franjo Tuđman, SD Hostel Spinut, SD Bruno Bušić

 
  • Jednokrevetne sobe (u domu dr. Franjo Tuđman): 118,02 eura po osobi
  • Dvokrevetne sobe: od 83,62 do 104,85 eura po osobi
  • Trokrevetne sobe (dostupne u domu Bruno Bušić): 65,03 EUR po osobi

 

Privatni smještaj

 
  • Prosječna cijena: od 250 do 300 eura po osobi

 

Zadar

 

U Zadru, cijene privatnog smještaja za studentske sobe su oko 340 eura. Studentski domovi nude povoljnije opcije, s cijenama od 60 eura u domu dr. Franje Tuđmana do 110 eura za jednokrevetne sobe u domu na Novom kampusu u ulici Put stanova.
 

Studentski domovi

 
  • Jednokrevetna soba (Put Stanova 1A): 110 eura
  • Dvokrevetna soba (Put Stanova 1A): 90 eura
  • Dom dr. Franje Tuđmana: 60 eura

 

Privatni smještaj

 
  • Prosječna cijena: oko 340 eura

 

Pula

 

U Puli, studentski domovi nude smještaj po cijenama od 66,36 do 99,54 eura, dok je prosječna cijena privatnog smještaja oko 250 eura. Sveučilište u Puli također ima stranicu s popisom studentskih najmova, što olakšava potragu studentima.
 

Studentski dom

 
  • Cijene: od 66,36 do 99,54 eura (ovisno o paviljonu i kategoriji subvencije)

 

Donosimo cijenu za ljetni smještaj u Studentskom domu „Stjepan Radić“


Privatni smještaj

 
  • Prosječna cijena: oko 250 eura

 

Osijek

 

Cijene studentskog smještaja u Osijeku su među povoljnijima. Jednokrevetne sobe u studentskim domovima koštaju 130 eura, dok dvokrevetne i trokrevetne sobe koštaju 99, odnosno 70 eura. Privatni smještaj prosječno iznosi oko 190 eura.
 

Studentski dom

 
  • Jednokrevetna soba: 130 eura

  • Dvokrevetna soba: 99 eura

  • Trokrevetna soba: 70 eura

 

Privatni smještaj

 
  • Prosječna cijena: oko 190 eura

 

Od robotike i programiranja, preko astronomije i animiranja uz radionice „Ljeta na Školjiću”


Cijene studentskog smještaja u Hrvatskoj značajno variraju ovisno o gradu i tipu smještaja. Studentski domovi nude povoljnije opcije u usporedbi s privatnim smještajem, no i privatni smještaj može biti pristupačan, osobito ako se dijeli s cimerima. Ovisno o preferencijama i financijskim mogućnostima, studenti mogu birati između različitih opcija koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama.

FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA