LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZAGREBAČKA STUDENTSKA SVAKODNEVICA

Dom ili stan - pitanje je sad

Studentski život u domu sadržajno je bogatiji, nego onaj u stanu. No, studenti koji žive u stanu imaju više komocije i privatnosti.

Studentski život u domu sadržajno je bogatiji, nego onaj u stanu. No, studenti koji žive u stanu imaju više komocije i privatnosti.

Svaki brucoš koji nije rodom iz Zagreba suočava se s brojnim odlukama i izazovima. Prva od njih svakako je odabir vrste smještaja. Upravo zato pitali smo se koje su glavne razlike između života u studentskom domu i života u stanu, a u pomoć su nam uskočili i sami studeni.

Kako izgleda život studenata u domu i je li takva vrsta smještaja uopće financijski prihvatljiva?

Kapaciteti u Zagrebu dijele se u sedam kategorija, ona prva se tiče Studentskog doma Stjepan Radić u kojemu su objekti izgrađeni 2010. godine, a zadnja kategorija započinje domom Lašćina. Cijene domova se kreću od 100 kuna mjesečno u zadnjoj kategoriji do 600 kuna u onoj prvoj. Na natječaj za domove prijavi se oko 10 tisuća studenata, od čega šest tisuća zahtjeva bude odobreno. Dio studenata ne ostvari pravo, a dobar dio njih se ni ne prijavi za dom jer unaprijed zna da smještaj neće dobiti. Privatni smještaj i smještaj u domu se uvelike razlikuju, no dobre strane smještaja u domu su upoznavanje ljudi, druženja, prijateljstva i slične stvari koje student ako se odluči na svoj stan nema. Studentima se sviđa što unutar studentskog doma imaju sve što i je potrebno za život. Sveukupno studenti su zadovoljni omjerom cijena i usluga u domovima. 

No, da ponekad u domu zna biti izazovno potvrđuju i riječi jednog studenta s Fakulteta političkih znanosti.

Živim u domu već dugo i mogu reći da je u svakom slučaju zanimljivo. Sviđa mi se što oko mene uvijek ima društva, nikad nisam sam, a u isto vrijeme imam izbor hoću li se družiti ili ne. Također biti u domu donosi puno izazova. Na primjer izazov je spremiti sve potrebne stvari u tako mali prostor ili stvoriti navike redovnog čišćenja i pospremanja. Sve mane života u domu zapravo imaju čari i baš zato ne bi otišao iz studentskog doma. - rekao je Dominik.  

Da je zadovoljna studentskim životom u domu potvrđuje i studentica Antonija.

Život u domu mi je donio puno neprocjenjivih i korisnih poznanstava i poneko prijateljstvo. Ne fali mi ništa u domu imamo sve potrebno, učionice, kuhinju i prostor za druženje. Mislim da mi u stanu ne bi bilo bolje jer je znatno skuplje i izdvajanja su mjesečno po iskustvima prijatelja veća i do šest puta, nego u domu. Također lokacija u domu je dobra imamo i doktora, menze, bankomate i slastičarnicu. - rekla je Antonija. 

S druge strane privatni smještaj nudi veći prostor za život i komociju općenito u odnosu na dom, tvrdi studentica Andrea s Fakulteta političkih znanosti.

Odgovara mi stan zato što mislim da mogu lakše učiti. Ne mislim da nešto propuštam jer nisam u domu, mislim da sam u prednosti jer kada želim s nekim učiti ili se družiti pozovem ih kod sebe, a kad želim neku svoju privatnost imam je. - zaključuje Andrea. 

I život u domu i u stanu imaju svoje prednosti i mane. Sve ovisi i kako ih tko prihvati i na koji način.