LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska emisija Indeks

Do istarske županijske stipendije najlakše dolaze studenti medicine, računarstva i informatike

Interes za istarsku županijsku stipendiju je vrlo veliki tako da čak i ako se zadovolje svi potrebni kriteriji teško se dolazi do stipendije. Tim povodom studenti iz emisije Indeks su porazgovarali sa pročelnicom za društvene djelatnosti IŽ.

Interes za istarsku županijsku stipendiju je vrlo veliki tako da čak i ako se zadovolje svi potrebni kriteriji teško se dolazi do stipendije. Tim povodom studenti iz emisije Indeks su porazgovarali sa pročelnicom za društvene djelatnosti IŽ.

9. listopada raspisan je natječaj za dodjelu stipendija najboljim studentima Istarske županije koja ujedno nudi i najveći iznos stipendija u Istri.

Interes za županijsku stipendiju vrlo je velik, tako da čak i ako se zadovolje svi potrebni kriteriji, teško se dolazi do stipendije.

Tim povodom razgovarali smo s pročelnicom za društvene djelatnosti IŽ, Patricijom Smoljan.

Indeks: Tko sve ima pravo podnošenja zahtjeva za stipendiju?

Redovni studenti koji su upisali preddiplomski, diplomski ili stručni te s istima izjednačen studij i koji su državljani Republike Hrvatske sa prebivalištem na području gradova ili općina Istarske županije, te studiraju  van mjesta prebivališta 

Indeks: Koji su najvažniji kriteriji za dobivanje stipendije?

Glavni kriterij je uspjeh. Nakon toga godina studija. Što je godina studija viša to se ostvaruju dodatni bodovi. Vodi se računa o državnim i međunarodnim natjecanjima koji nose dodatne bodove.

Indeks: Koliki je iznos stipendija?

Iznos županijske stipendije nije se mijenjao već godina. U tijeku akademske godine stipendija se isplaćuje deset mjeseci, od 01. listopada do 31. Srpnja u iznosu od 1100 kuna mjesečno.

Indeks: Koliki je interes, a koliko se stipendija planira dodijeliti?

Svake godine dobijemo 200 prijava, a samih stipendija dodjeljujemo 40. Razmišljali smo i da smanjimo iznos, te povećamo broj stipendija međutim lani smo povećali broj stipendija za 10, ali iznos nećemo smanjivati.

 Indeks: Što pokazuju iskustva, iz kojih znanosti dolazi najviše stipendista?

Kad bi se napravila analiza po predmetima studija onda je to medicina, računarstvo, informatika, područje glazbene umjetnost, te ostali deficitarni predmeti poput studija jezika, matematike i fizike.

Detaljniji razgovor pogledajte u emisiji Indeks koja prati studentski život u Puli

FOTO: GLAS ISTRE