LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Borba za prava

Djelatnici studentskih restorana u Zadru idu u štrajk; poznato je što će biti s prehranom

Djelatnici Agencije za studentski standard Sveučilišta u Zadru planiraju štrajk za 16. listopada, no Sveučilište ga smatra neutemeljenim.

Djelatnici Agencije za studentski standard Sveučilišta u Zadru planiraju štrajk za 16. listopada, no Sveučilište ga smatra neutemeljenim.

Samostalni sindikat zaposlenika Studentskih centara Republike Hrvatske, Podružnica Split planira stupiti u štrajk 16. listopada 2020. te im se pridružuje dio djelatnika Agencije za studentski standard Sveučilišta u Zadru, točnije, djelatnici dvaju studentskih restorana u Zadru.


Vezano: Radnici studentske menze idu u štrajk – nisu postigli dogovor sa Sveučilištem


Sa Sveučilišta u Zadru poručuju, ono studentima najvažnije, da će im za vrijeme trajanja štrajka prehrana biti osigurana. Valja napomenuti kako Sveučilište, kao osnivač Agencije za studentski standard, podržava demokratsko pravo djelatnika na štrajk, ali ga smatra neutemeljenim iz sljedećih razloga:

  • budući da Agencija nije integrirana u Sveučilište, njezini djelatnici već ostvaruju veću plaću nego djelatnici sveučilišnih ustrojbenih jedinica
  • traže prava koja su znatno veća i opširnija od onih koja su regulirana Kolektivnim ugovorom za znanost i visoko obrazovanje, što bi moglo dovesti do neopravdanih neujednačenosti između djelatnika Sveučilišta u Zadru i Agencije
  • za vrijeme tzv. lockdowna, kad su studentski restorani bili zatvoreni, djelatnicima Agencije uredno su isplaćivane plaće.
FOTO: MIRTA TOPLJAK / STUDENTSKI.HR