LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Motivacijska predavanja u sklopu Vizionara

„Diplome su važne, ali ljubav prema poslu presudna je”

Povodom natjecanja Vizionar, koje okuplja ambiciozne studente koji žele započeti karijeru u dizajnu, održana su motivacijska predavanja na kojima su gostovale renomirane osobe.

Povodom natjecanja Vizionar, koje okuplja ambiciozne studente koji žele započeti karijeru u dizajnu, održana su motivacijska predavanja na kojima su gostovale renomirane osobe.

U sklopu Vizionara, studentskog natjecanja u području dizajna, održana su tri motivacijska predavanja pod nazivom Razmišljaj kao Vizionar. Prvo predavanje Kreativci se ne kriju u diplomama nego u vama održao je Igor Mladinović, kreativni direktor agencije Imago, u Stablu znanja u zagrebačkom Studentskom centru 17. siječnja 2018. Drugo predavanje Kako dizajnirati kao trkač održano je 30. siječnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a predavač je bio Vladimir Končar, voditelj dizajn-tima agencije Five. Posljednje predavanje Moj put ili kako sam sačuvala dijete u sebi održala je modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović 6. veljače na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Igor Mladinović diplomirani je strojar bez dana rada u struci, voditelj restorana bez ugostiteljske škole te kreativni direktor koji većinu dana posvećuje novim idejama. Dao je svoje viđenje kreativnosti i objasnio zašto misli da kreativnost nije vezana samo uz umjetnost ili znanost. Govorio je o značenju vještina i talenata te istaknuo:

– Ne bi trebalo kopirati uzore jer time ne stvaramo ništa novo, već nam osobni uzori trebaju biti izvor inspiracije. –

Naglasio je kako su diplome bitne i važne jer se njima stječu vještine, no kako je ljubav prema poslu presudna.  

 – Naš obrazovni sustav jako je antikreativan i ako si iole kreativan, on će ti izbiti kreativnost. Obrazovni sustav nije se mijenjao od industrijske revolucije, kad su ljudima trebali radnici. Nama danas ne trebaju radnici, radit će roboti umjesto nas. Nama trebaju ljudi koji razmišljaju drugačije. „Vizionar" je jedan od rijetkih primjera gdje možeš izraziti svoju kreativnost i  poduzeti korak prema drugačijem razmišljanju. –

Drugo predavanje Kako dizajnirati kao trkač održao je Fiveov Vladimir Končar, jedan od osnivača studija Revolucije i IoT startupa Amodo. U prvom je dijelu osobnom pričom o trčanju predstavio dizajn procesa potrebnog za izradu digitalnog proizvoda, dok se u drugom dijelu fokusirao na inspirativne primjere upotrebe dizajna i tehnologije u različitim vrstama projekata. Rekao je kako studenti trebaju iskoristiti svaku priliku i iskustvo koje im se pruža, a upravo je Vizionar jedna od prilika:

– Sviđa mi se cijela ta inicijativa i način na koji su uključeni poslodavci i studenti jer motivira studente da vide malo šire od svojih klupa; ono što se događa na tržištu; upoznaju neke firme i stvore priliku u stvarnom životu što dok si student rijetko dobivaš. –

Aleksandra Dojčinović, vlasnica brenda LeiLou čije haljine nose brojne hrvatske i svjetske poznate osobe, okupljenim budućim dizajnerima i poduzetnicima primjerima i crticama iz vlastitoga života otkrila je tajnu uspjeha:

– Uvijek si treba postaviti tri pitanja: tko želim biti, gdje želim biti i zašto želim biti upravo tamo. Moj odgovor na pitanje „zašto?" bio je zato što želim biti sretna. –

Studentima je poručila kako nikada ne trebaju izgubiti dijete u sebi u čemu će im pomoći mašta, hrabrost, bezbrižnost i veselje, a otkrila je i odakle crpi inspiraciju za svoje kreacije:

– Svi smo dio jednog globalnog mozga, samo je pitanje želiš li se povezati s njime. Inspiracija se nikada ne traži u izvanjskim stvarima, ona uvijek dolazi iznutra. –

Motivacijska predavanja predstavljaju uvod u početak natjecanja Vizionar koje okuplja ambiciozne studente koji žele započeti karijeru u dizajnu i ostvariti svoj kreativni potencijal. Njegov je cilj povezati studente, potaknuti poduzetnički duh i stvoriti najveće studentsko natjecanje iz područja dizajna. Više informacija o samom natjecanju i predavanjima možete doznati na službenoj web-stranici kao i na Facebook stranici.

FOTO: ESTUDENT