LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi s dodjelom STEM-stipendije

Dio studenata bit će eliminiran sa STEM rang-liste – jedna je od njih studentica odlikašica

Studenti koji su ostvarili pravo na STEM-stipendiju te su o tome obaviješteni putem e-maila, bez nje bi mogli ostati zbog Odluke Povjerenstva koja je donesena ove godine, a koja se odnosi na one koji su mijenjali studij.

Studenti koji su ostvarili pravo na STEM-stipendiju te su o tome obaviješteni putem e-maila, bez nje bi mogli ostati zbog Odluke Povjerenstva koja je donesena ove godine, a koja se odnosi na one koji su mijenjali studij.

Razgovarali smo sa studenticom 3. godine studija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu koja je 2. godinu studija prošla sa zapanjujućim prosjekom 5,0 te unatoč tome ostala bez STEM-stipendije. Naime, naša sugovornica, koja je željela ostati anonimna, prvo je dobila obavijest da je dobila stipendiju te da samo treba prihvatiti uvjete, nakon čega se neugodno iznenadila kada se obratila na Facebook stranici Državne STEM-stipendije vezano uz upit o načinu prihvaćanja stipendije pri čemu je saznala da će ipak biti maknuta s rang-liste dobitnika.
– Sustav će Vas automatski odbiti jer imate upis na novom visokom učilištu te zbog toga Vas sustav neće prepoznati kao urednoga studenta. Ove godine posebnom odlukom članova Povjerenstva svi su studenti koji imaju trag prethodnoga studiranja i upis novoga eliminirani. Možete uputiti zamolbu na stem-stipendije@mzo.hr u svrhu dodatnoga razmatranja s navedenim prosjekom (prijepisom ocjena) i ostalih argumenata zbog kojih smatrate da biste trebali biti uključeni u postupak dodjele STEM-stipendija. Ove godine je odlučeno da se svi eliminiraju (s novim upisom, ponavljanjem, prijelazom i sl.) zbog cilja Projekta kojim se potiče završnost u STEM-području znanosti. Srdačan pozdrav! – stoji u odgovoru koji je dobila. 
O kojoj je točno odluci riječ nije baš jasno s obzirom na to da takve obavijesti nema na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja, na službenoj stranici za STEM-stipendije, na Facebook stranici Državne STEM-stipendije, kao ni u opisu projekta Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM) Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a ni u odluci o dodjeli STEM-stipendija za tekuću akademsku godinu. 

U Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM-područjima znanosti to pravilo također nije definirano nijednim člankom ni stavkom. Prema uvjetima Pravilnika, pravo natjecanja za stipendiju kao i na pravo primanja stipendije prema članku 4. imaju studenti:
  1. koji u akademskoj godini za koju se dodjeljuju stipendije prvi put upisuju prvu godinu studija, a ovisno o rezultatima ispita državne mature (u daljnjem tekstu: studenti prve godine);
  2. koji su do akademske godine za koju se dodjeljuju stipendije stekli najviše 120 ECTS bodova na studijskome programu, a nisu stekli kvalifikaciju razine visokog obrazovanja (u daljnjem tekstu: studenti ostalih godina). Iznimno od stavka 1. točke 2. ovoga članka broj stečenih ECTS-bodova može biti veći ako visoko učilište dostavi potvrdu da se jednom godinom studija u punome nastavnom opterećenju stječe više od 60 ECTS-bodova. Pri određivanju ostvarenih ECTS-bodova uzimaju se samo oni ECTS-bodovi koji su ostvareni polaganjem ispita iz predmeta propisanih nastavnim programom studija i koji se ubrajaju u ECTS-bodove potrebne za završetak tog studija.
U opisu projekta vezanog uz dodjelu STEM-stipendije navedeno je da je njegov cilj povećanje interesa učenika/studenata za studijske programe u STEM-područjima znanosti.
– Cilj projekta je doprinijeti povećanju dostupnosti i završnosti u visokom obrazovanju u STEM-područjima uz izravnu financijsku potporu državnim stipendijama za studente na studijskim programima u STEM-područjima s obzirom na to da u visokom obrazovanju u RH dominiraju studijski programi u društvenom i humanističkom području. – stoji još na službenoj stranici.
Naša je sugovornica s razlogom promijenila studij. Prvo je prije nekoliko godina upisala studij medicinskog usmjerenja te je prvu godinu završila s prosjekom 4,9, no tada je nastupilo ono što nijedan student ne priželjkuje – zdravstveni problem zbog kojega je morala pauzirati godinu. Stavila je sljedeću godinu u mirovanje te je nakon te godine, a kada se zdravstveno stanje poboljšalo, upisala drugi studij na ZVU-u, budući da je on trajao 3 godine, a ne 6 kao prethodni studij, što je zbog njenog neizvjesnog zdravstvenog stanja bio bolji odabir. Nakon promjene studija nije na 1. godini na ZVU-u primala STEM-stipendiju zbog toga što joj je godina prije bila u mirovanju, zatim je, kaže, sljedeće godine, kao redovita studentica, isto nije dobila jer su joj bili priznati neki ispiti otprije. Sada, kada je napokon ispunjavala sve uvjete i kada je na koncu i dobila obavijest da je dobila stipendiju, možda ipak ostaje bez nje.

Ako je zaista slučaj da studenti koji su ranije studirali na drugom visokom učilištu neće moći dobiti stipendiju, ovaj bi problem mogao zahvatiti i druge studente, unatoč činjenici da su redoviti studenti u STEM-područjima znanosti. Oko problema smo kontaktirali Ministarstvo znanosti i obrazovanja te studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu, čije ćemo odgovore objaviti kada ih dobijemo.
FOTO: PIXABAY