LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sjednica Vlade Republike Hrvatske

Dio novih obrazovnih mjera Vlade vrlo selektivan, pitanje i hoće li novi zakon riješiti stambenu krizu mladih

Nove mjere, uključujući stambenu strategiju, bit će predstavljene u rujnu, a preostaje vidjeti hoće li zaista odgovarati stvarnim potrebama mladih u Hrvatskoj.

Nove mjere, uključujući stambenu strategiju, bit će predstavljene u rujnu, a preostaje vidjeti hoće li zaista odgovarati stvarnim potrebama mladih u Hrvatskoj.

Na posljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, predstavljene su mjere koje se odnose na obrazovanje i stambeno pitanje, s posebnim naglaskom na učenike, studente i mlade obitelji. Iako se najavljuju promjene koje bi trebale olakšati obrazovanje i rješavanje stambenog pitanja, postoje i aspekti u kojima se može vidjeti potreba za dodatnim napretkom.
 

Financiranje obrazovnih materijala: tko je obuhvaćen?


Vlada je donijela odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola te obveznih udžbenika za učenike srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. No, važno je napomenuti da te mjere obuhvaćaju samo učenike iz socijalno ugroženih skupina. Učenici iz obitelji s pravom na zajamčenu minimalnu naknadu, djeca nezaposlenih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika iz Domovinskog rata imat će osigurane obrazovne materijale, dok ostali učenici nisu obuhvaćeni tom mjerom.

Obrazovanje visokih dužnosnika u EU: od časnika u vojsci do novinara. Plenković priča čak četiri jezika


Ta selektivna podrška otvara pitanje: što je s ostalim učenicima koji također dolaze iz obitelji s financijskim poteškoćama, ali ne ispunjavaju kriterije za te mjere? Nakon te odluke Vlade, zasigurno će krenuti diskusija o potrebi proširenja inicijative, kako bi se osiguralo da svi učenici imaju jednake prilike za uspješno školovanje.
 

Stambena strategija: hoće li pomoći mladima?


Što se tiče stambene politike, Vlada najavljuje novu strategiju koja bi trebala olakšati pristup stambenom fondu mladima, osobito s obzirom na sve veće cijene nekretnina i najamnina. Planira se zakon koji će ograničiti prenamjenu stanova u turističke svrhe, što bi moglo dovesti do većeg broja stanova dostupnih za dugoročno stanovanje.

Država i ove godine sufinancira udžbenike i obroke za učenike, ali i dodatne obrazovne materijale za neke


Međutim, pitanje ostaje, hoće li te mjere biti dovoljne za značajno smanjenje cijene nekretnina i najamnina, koje su već dulje vrijeme na vrlo visokim razinama? Mlade obitelji i dalje će se suočavati s izazovima u pronalasku pristupačnih stanova, pa će biti važno pratiti kako će se te najavljene mjere provoditi u praksi, s obzirom da dosadašnje nisu urodile plodom – dapače, APN krediti čak su i produbili stambenu krizu mladih.
 

Mnogi mladi i obitelji nisu zahvaćeni ovim mjerama


S obzirom na to da su mjere usmjerene prema socijalno ugroženim skupinama, ne smije se zanemariti činjenica da postoji velik broj mladih i obitelji koji se ne uklapaju u te kategorije, a ipak se bore s financijskim izazovima. Upravo u tom području postoji potreba za dodatnim razmatranjem i prilagođavanjem politika koje bi bile inkluzivnije i učinkovitije.

Ovaj grad osigurava besplatne udžbenike i radne bilježnice za osnovnoškolce te subvencije za srednjoškolce


Vlada je najavila da će detalji novih mjera, uključujući stambenu strategiju, biti predstavljeni u rujnu, što će biti prilika da se vidi u kojoj će mjeri najavljene promjene zaista odgovarati potrebama mladih u Hrvatskoj.
IZVOR: YOUTUBE VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE VLADA REPUBLIKE HRVATSKE