LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kriza na zagrebačkom sveučilištu

Dio članova Senata tražit će smjenu rektora Borasa – bliži se kraj njegove karijere?

Nakon niza afera rektor Damir Boras mogao bi ostati bez trenutne pozicije čelnika Sveučilišta u Zagrebu ako 36 od 70 članova Senata bude za njegovu smjenu.

Nakon niza afera rektor Damir Boras mogao bi ostati bez trenutne pozicije čelnika Sveučilišta u Zagrebu ako 36 od 70 članova Senata bude za njegovu smjenu.

Kriza na Sveučilištu u Zagrebu došla je na novu razinu – 30-ak članova Senata spremno je dati potpis za uvrštavanje točke o rektorovoj smjeni na dnevni red sjednice Senata, piše Jutarnji list. Nakon drame s Filozofskim fakultetom, ilegalnog produžetka ugovora o radu prorektoru Anti Čoviću i informacije da se rektor cijepio protiv koronavirusa iako je već bio zaražen, dekanima je, čini se, prekipjelo.
Vezano:
Do sada je 43% dekana podržalo smjenu rektora Borasa, a preostalih 57% članova još se uvijek nije izjasnilo. Da bi došlo do uvrštenja ove točke na dnevni red, odnosno da bi na koncu došlo do smjene rektora, za tu odluku treba glasati 36 od 70 članova.
– Više se ne može zabijati glavu u pijesak kraj toliko problema koji su isplivali na površinu. Nije tu bitan rektor, nego ugled Sveučilišta koji on ne može održati. – kaže jedan od dekana za Jutarnji list.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja u nekoliko je navrata potvrdilo da je produljenje ugovora o radu profesoru Čoviću nezakonito. To je bio slučaj i prije dvije godine, govori bivša ministrica Blaženka Divjak za Jutarnji list:
– Početkom listopada 2019, na početku akademske godine, upozorila sam Sveučilište u Zagrebu, Hrvatske studije da je produljenje ugovora o radu napravljeno bez suglasnosti Ministarstva.
Na upozorenja koja je tada uputila ministrima Ivanu Malenici i Zdravku Mariću te Fini navodno su se svi oglušili. Produljenje ugovora starijima od 65 moguće je ako se plaće isplaćuju iz državnog proračuna, što je praksa na Sveučilištu Sjever. Fakultet elektrotehnike i računarstva također ponekad ima praksu produljivanja ugovora, ali ne preko 70. godine te ne više od godinu dana, a o tome odlučuje Fakultetsko vijeće. Način na koji to radi Sveučilište, međutim, nije u skladu sa zakonom.
FOTO: WIKIPEDIA / STUDENTSKI.HR