LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Priopćenje SZZG-a

Zbor predložio nove cijene studentskog smještaja

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je predstavnicima medija priopćenje vezano uz poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu koje prenosimo u cijelosti.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je predstavnicima medija priopćenje vezano uz poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu koje prenosimo u cijelosti.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je predstavnicima medija priopćenje vezano uz poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu koje prenosimo u cijelosti.

Predstavnici Studentskog zbora i domskih odbora odradili su nekoliko zajedničkih sastanaka s predstavnicima Studentskog centra. SC su na sastancima predstavljali sanacijski upravitelj Pejo Pavlović, savjetnik sanacijskog upravitelja Mijo Marić, pomoćnica ravnatelja za smještaj Ružica Rajšić i pomoćnica ravnatelja za financijske poslove Željka Pranjić. Pomak se dogodio u trenutku kad nam je dostavljena tražena dokumentacija u obliku financijskih izvješća Studentskog centra za 2014. godinu (sumirana izvješća za sve djelatnosti Studentskog centra, detaljan prikaz prihoda i rashoda u djelatnosti smještaja i revidirana analiza samoodrživosti projekta rekonstrukcije studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu kroz analizu cijena smještaja). Valja napomenuti da prvi dokument koji nam je bio dostavljen, „Analiza samoodrživosti projekta rekonstrukcije studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu kroz analizu cijena smještaja“, nije bio potpun te je tek nakon traženja studentskih predstavnika upotpunjen za oko 4 milijuna kuna prihoda koje su u prvoj dokumentaciji bile izostavljene (sektor sportskih sadržaja, praonice rublja, ljetni smještaj, privremeni smještaj studenata, turističke usluge, legalni ilegalci, najamnine…).

Na posljednjem sastanku, 27. siječnja, gore navedenim predstavnicima SC-a održali smo prezentaciju u kojoj smo jasno pokazali da uz povećanu subvenciju ministarstva i pozitivne učinke obnove nema razloga poskupljenju koje je na snazi od 1. siječnja 2016. godine, predloženom od strane Studentskog centra uz suglasnost bivšeg ministra. Kako je Studentski centar u 2014. godini ostvario manjak prihoda nad rashodima u sektoru smještaja od 7 298 901,67 kn, a povećanjem subvencije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u iznosu od 7 165 850,00 kn i minimalnom uštedom energije, temeljenom na kalkulacijama Studentskog centra, u iznosu od 4 968 422,00 kn, u sektoru smještaja ostvario bi se prihod od 4 835 370,31 kn. 

Predstavnici Studentskog centra ukazali su nam na važnost samoodrživosti projekta (amortizacije) koja iznosi 14 997 935,35 kn godišnje te bi  se po direktivama Europske Unije ta sredstva trebala uložiti u sektor smještaja. Dogovoreno je da će se osnovati odbor koji će raspolagati ovim sredstvima, u kojem će studenti imati svog predstavnika, a sav novac bit će ulagan isključivo u sektor studentskog smještaja, u obliku održavanja novoobnovljenih paviljona, rekonstrukcije neobnavljanih paviljona, obnove i ulaganja u popratni sadržaj i okoliš. Iz korekcije cijena predložene od strane Studentskog zbora jasno je vidljivo da, kad manjku prihoda u odnosu na rashode u 2014. godini u ukupnom iznosu od 7 298 901,67 kn pribrojimo ukupno povećanje subvencija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje generira dodatan prihod od 7 165 850,00 kn i prihod koji će se ostvariti uštedom energije, temeljenom na kalkulacijama Studentskog centra, u iznosu od 4 968 422,00 kn, dolazimo do projekcije prihoda i rashoda za 2016. godinu, gdje je prihod veći od rashoda u ukupnom iznosu od 4 835 370,31 kn. S obzirom na ranije spomenute direktive Europske unije godišnje je potrebno osigurati 14 997 935,35 kn koje će biti usmjerene u amortizaciju. Znači potrebno je dodatno uprihoditi iznos od 10 162 565,04 kn godišnje. Ukoliko ovom iznosu dodamo i dio troška „zajedničkih službi“ u iznosu od 3 969 534,00 kn dolazimo do ukupnog iznosa od 14 132 099,04 kn koje je potrebno osigurati da bi djelatnost smještaja poslovala s pozitivnom nulom. Na sastanku studentskih predstavnika dogovoreno je da se spomenuti iznos osigura iz dva izvora:

1. 50% potrebnog iznosa osigurat će se korekcijom cijena smještaja (prijedlog korekcije u tablici niže) 

2. 50% potrebnog iznosa namirit će se iz drugih prihoda Studentskog centra (npr. iz Student servisa koji je u 2015. ostvario zaradu od 48 milijuna kn, a isti je obvezan uložiti u studentski standard što dosada nije bio slučaj).

Uvidom u cjelokupnu dokumentaciju Studentski zbor je došao do zaključka da nove cijene smještaja trebaju iznositi: 

 

Tablica 1, FOTO: SZZG

 

 

Tablica 2, FOTO: SZZG

Ovaj dokument, upotpunjen tablicom o izračunu cijena smještaja u studentskim domovima i financijskim izvješćima na kojima smo temeljili izračune, poslan je Sanacijskom vijeću i na znanje ministru dr. sc. Predragu Šustaru. Na sjednici koja je održana u petak, 29. siječnja 2016. godine, Sanacijsko vijeće Studentskog centra odlučilo je prihvatiti prijedlog korekcije, ali za konačno formiranje cijena odlučilo je pričekati ministrovu odluku i prihvatiti je u potpunosti. Sastanak delegacije studentskih predstavnika i Studentskog centra kod ministra Šustara potvrđen je, iako egzaktan datum održavanja nije određen.