LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRIVATNI TROŠKOVI NA SLUŽBENIM KARTICAMA?

Dekanica PBF-a karticom fakulteta potrošila 63 tisuće kuna – na parfeme, odjeću i namještaj

Dekanica PBF-a Jadranka Frece nije objasnila neuobičajene troškove na službenoj kartici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta s kojom je ona potrošila 63 000, a prodekan Ježek 92 000 kuna.

Dekanica PBF-a Jadranka Frece nije objasnila neuobičajene troškove na službenoj kartici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta s kojom je ona potrošila 63 000, a prodekan Ježek 92 000 kuna.

Dekanica zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Jadranka Frece službenu je karticu Fakulteta koristila za kupovinu u ekskluzivnim dućanima poput Peek & Cloppenburga, Hugo Bossa, u parfumeriji Douglas, optici Ghetaldus i drugdje, piše Telegram.

Frece je na dekansku dužnost stupila u listopadu 2019, a prema dokumentima u čijem je Telegram posjedu, do kolovoza 2020. na službenoj je Mastercard kartici potrošila najmanje 63 000 kuna, dok je razdoblju do ožujka 2020, prodekan PBF-a za financije i poslovanje, profesor Damir Ježek, na kartici potrošio najmanje 92 000 kuna.

Chanel, Hugo Boss, Peek&Cloppenburg?

U drugom mjesecu svog prvog mandata, tijekom studenog 2019, dekanica je potrošila 1998 kuna u trgovini ženske odjeće Comma, 2898 kuna u Peek&Cloppenburgu, 1709 kuna u trgovini Hugo Bos, 3909 kuna u trgovini namještajem Möbel Land. U veljači u optici Ghetaldus troši 1850 kuna i 1075 kuna za Chanel u parfumeriji Martimex, dok je u kolovozu 2020. godine, kada su godišnji odmori na Sveučilištu, u dva navrata potrošila ukupno 1948 kuna.

Na Telegramov upit o neuobičajenom korištenju službene kartice i zamolbi za objašnjenje troškova, dekanica Frece im je priprijetila navodeći da je financijska dokumentacija pribavljena na nezakonit način.

– Financijska dokumentacija iz koje ste crpili informacije, ako ju posjedujete, pribavljena je na nezakonit način jer ju niste dobili od mene niti od PBFa. – objasnila je Frece za Telegram.

Dodala je opasku kako ni na bilo koji i u bilo kojem obliku ne daje privolu da Telegram koristi njene osobne podatke te da je kao dekanica PBF-a ovlaštena koristiti službenu karticu za plaćanja u inozemstvu, plaćanja računa Fakulteta koji zahtijevaju kartično plaćanje, troškove reprezentacije i ugošćivanja.

Troškovi po službenoj kartici su provjereni od strane revizije koja je utvrdila da s danom 30. lipnja 2020. nije bilo nepravilnosti u pogledu trošenja istih, zaključila je Frece u odgovoru Telegramu.

Osim dekanice, trošio i prodekan za financije i poslovanje PBF-a

Službenu karticu jedno je vrijeme posjedovao i prodekan PBF-a za financije i poslovanje, profesor Damir Ježek. Na Telegramov upit objasnio je troškove na službenoj kartici.

Kako bilježi i Hrvatska znanstvena bibliografija, 18. i 19. studenog 2019. godine Ježek i Frece su održali predavanje na znanstvenoj konferenciji na Baliju. Ispisi računa sa službene kartice otkrivaju da je Ježek za osam dana na Baliju platio više od 7900 kuna za smještaj u Conrad Bali Resortu&Spa. Frece je potrošila 1361 kunu u Hard Rock Cafeu Bali, više od 1900 kuna u trgovini Polo Ralph Laurent, dok je Ježek u duty free shopu potrošio u dva navrata 12 054 kune, a kako navodi za Telegram, riječ je bilo o kupnji poslovnih poklona organizatorima Znanstvenog kongresa na Baliju, za 12 članova znanstvenog odbora.

Zanimljivo je da su te kupnje izvršene 20. studenog, kada je konferencija već bila gotova, što je ujedno i posljednji datum u kojemu su zabilježena plaćanja na Baliju, piše Telegram.

(Ne)opravdani troškovi u New Yorku?

Nakon Balija, početkom prosinca Ježek je otputovao u New York gdje je sudjelovao na znanstvenoj konferenciji Food – Energy – Water Nexus 2019. Njegova trošenja tamo idu redom: 792 kune u Adriennes pizza baru na Manhattanu, 414 kuna u pubu The Celtic Rail, 735 kuna u Phantom of Broadway gift shopu poznatom po popularnim I love NY majicama, otkrio je Telegrm. Te je troškove opravdao kao kupnju poslovnog poklona za predsjednika organizacijskog odbora kongresa u New Yorku, a trošak u pubu kao plaćanje poslovnog pića za članove domaćine organizacijskog odbora kongresa.

Ručkovi diljem Hrvatske

Profesor Ježek u podužem u odgovoru je za Telegram objasnio i da se službenom karticom rješavaju i drugi troškovi koji uključuju plaćanja za sve djelatnike Fakulteta koji sudjeluju na određenim znanstveno-stručnim i sličnim kongresima, simpozijima i konferencijama. Navedeni se troškovi, kaže Ježek, refundiraju s računovodstvenih kartica onih znanstvenih projekata, europskih ili projekata suradnje s gospodarstvom, koji su zatražili takvu vrstu plaćanja, a koji u svom financijskom planu, kako piše Telegram, moraju imati za to predviđene troškove.

Osim toga, karticom se plaćaju i poslovni i radni ručkovi te pokloni za organizatore skupova s kojima Fakultet posluje i surađuje te za poslovne partnere. Ježek navodi kako je procedura plaćanja službenom karticom propisana Pravilnikom o poslovnom financiranju, a zahtjev za plaćanjem odobrava prodekan za poslovanje ili dekan ili šef računovodstva, uz prethodnu suglasnost prodekana ili dekana.

– Napominjem da navedenu službenu kreditnu karticu više ne posjedujem od veljače 2020. godine, već je ima jedino dekanica fakulteta. – rekao je Ježek za Telegram.

Frece i Ježek su u više navrata ostavili značajne iznose u restoranima diljem Hrvatske, a Ježek se za Telegram opravdava kako se za račune, poput onog iz studenog 2019. od 6272 kuna u restoranu Potkova kod zagrebačkog Hipodroma, mahom radi o službenim ručkovima. Dekanica svoje ručkove u Zagrebu, Zagorju, na Murteru, u zadarskom zaleđu, Šibensko-kninskoj županiji nije objasnila.

Privatni troškovi na službenim karticama završe zatvorskom kaznom

Prisjetimo se slučaja bivšeg ministra kulture Berislava Šipuša koji je svoje privatne troškove plaćao službenim karticama koje se financiraju javnim novcem. Šipuš je dobio zatvorsku kaznu na godinu dana, a državni je proračun od srpnja 2012. do prosinca 2015. oštetio za više od 68 tisuća kuna, piše Telegram.

Novi dekanski mandat Jadranke Frece završava 2024. godine

Krajem prošle godine, dekanica PBF-a izmijenila je Statut fakulteta, uz potvrdu Senata Sveučilišta, na način da dekanski mandat po novome traje tri, umjesto dvije godine kao dosad, piše Telegram. Na fakultetskom vijeću održanog prije desetak dana, Frece je pravomoćno potvrđen novi dekanski mandat koji će trajati do rujna 2024. godine.

Kako piše Telegram, Frece u senatskim krugovima slovi kao podržavateljica rektora Borasa. Upravo će ona tijekom 2022. godine birati novog rektora zagrebačkog Sveučilišta, koji aktualnom rektoru ističe u rujnu sljedeće godine.

FOTO: UNSPLASH