LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drama na EFST-u

Dekanica EFST-a tvrdi da nije nikoga prijavila policiji, a studenta pitali što je pričao s njom

Kontaktirali smo s dekanicom Ekonomskog fakulteta u Splitu i bivšim predsjednikom Studentskog zbora kako bismo doznali obje strane priče vezane uz prijavu studenta policiji zbog peticije o održavanju kolokvija.

Kontaktirali smo s dekanicom Ekonomskog fakulteta u Splitu i bivšim predsjednikom Studentskog zbora kako bismo doznali obje strane priče vezane uz prijavu studenta policiji zbog peticije o održavanju kolokvija.

Nedavno je na Ekonomskom fakultetu u Splitu krenula prava drama – studenti su se žalili zbog prevelikog broja provjera znanja u kratkom razdoblju, što je suprotno od preporuke rektora Ljutića da se tjedno provode do dvije provjere. Osim toga, bili su nezadovoljni jer nemaju mogućnost polaganja kolokvija ili ispita na daljinu.

Nakon što je fakultetski Studentski zbor, odnosno njegovi bivši predstavnici, pokrenuo peticiju, bivši je predsjednik Tomislav Milošević pozvan u policijsku postaju na razgovor. Što su ga ondje pitali i je li Uprava fakulteta ta koja je poslala prijavu, odlučili smo provjeriti s njime i s dekanicom Majom Fredotović.
Vezano: 
Dekanica EFST-a rekla nam je da Fakultet nije nikoga prijavio policiji nego da su nadležne službe informirane o indiciji na mogućnost namjernog širenja COVID-19, a što je, kako kaže, zakonska obveza. Ona, također, ne vidi razlog nezadovoljstva jer se provjere organiziraju u skladu s epidemiološkim mjerama:
– Ne vidimo razloga nezadovoljstvu. Pisane provjere znanja održavaju se na način da niti u jednom trenutku na Fakultetu ne boravi više studenata nego što ih je po važećim epidemiološkim pravilima dopušteno, uz strogo pridržavanje svih protuepidemijskih mjera. Iste mjere se primjenjuju od početka akademske godine, te izvođenje provjera znanja u tom kontekstu ne predstavlja dodatnu epidemiološku ugrozu. U konačnici, Fakultet ima i službeni dokument nadležnih institucija o udovoljavanju svim protuepidemijskim mjerama.
Problem je, međutim, što studenti u samoizolaciji ne mogu polagati ispite na daljinu.
– Studenti koji, iz bilo kojeg opravdanog razloga ovaj tjedan ne mogu doći na Fakultet, pisanim provjerama znanja ne mogu pristupiti na daljinu, sukladno postojećem zakonskom okviru. Za sve takve studente, kao i uvijek, razmotrit će se opcije naknadnih pisanih provjera znanja u prostorima Fakulteta, o čemu će biti na vrijeme obaviješteni. – istaknula je dekanica.
S druge strane, studentu Tomislavu na razgovoru je u policiji postavljeno pitanje je li rekao nešto specifično u razgovoru s dekanicom samo dan ranije.
– Mislim da iz tog svaka osoba može izvući zaključak otkuda im je stigao moj razgovor s njom (nadopunjen neistinom). 
On kaže kako cijelu situaciju smatra poražavajućom za akademsku zajednicu jer nije nikada mislio da će studenti putem medija morati tražiti priliku za polaganje kolokvija za kolege koji su zaraženi, a pogotovo ne da će bilo koji student zbog javnog neslaganja s politikom Fakulteta, kaže, biti pozvan na razgovor u policiju. 
– Zaključno sa svim tim, uprava fakulteta nikakav vid žaljenja zbog nastale situacije nije pokazala, a kamoli izišla u susret studentima zbog kojih bi oni trebali i djelovati. – zaključio je bivši predsjednik Zbora.
FOTO: DINKO VRANJIČIĆ/STUDENTSKI.HR